Okana

To Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του ΟΚΑΝΑ βγαίνει «εκτός των τειχών»

Οι εξωσχολικές δράσεις αποτελούν ένα σημαντικό μέσο κοινωνικοποίησης, επαφής με τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και ενίσχυσης της κριτικής σκέψης και διεύρυνσης των οριζόντων των εκπαιδευομένων.

 

Έτσι, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του Τμήματος Αθηνών (Παράρτημα εκτός έδρας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Αναργύρων) από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2017-18 βγήκαν «εκτός των τειχών» πραγματοποιώντας ποικίλες δράσεις:

• Εκπαιδευτική επίσκεψη στο λόφο του Λυκαβηττού στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού. Προηγήθηκε στο σχολείο διεξοδική έρευνα-μελέτη για την ιστορία του Λυκαβηττού, τις εκκλησίες και τη διαχρονική του σημασία για την πόλη της Αθήνας. Η ανάβαση έγινε με το τελεφερίκ, προσφορά της εταιρείας «Καστελλόριζο». Η κατάβαση έγινε με τα πόδια, με σκοπό να ολοκληρωθεί η ξενάγηση και στα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία του λόφου.

SDE 4

• Στο Π.Ι.Ο.Π. (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) στην Πλάκα συμμετοχή σε τέσσερα διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού με την ηθοποιό Αγγελική Φράγκου
2. Δραματοποίηση ποιημάτων χαϊκού
3. Εργαστήρι ψηφιδωτού με τον καλλιτέχνη Στέλιο Φουρνογεράκη
4. Εργαστήρι origami με τον καλλιτέχνη Στέλιο Φουρνογεράκη

• Επίσκεψη στο Πάρκο Ελευθερίας, σε εκθέσεις φωτογραφίας και κόμικ σε πρώην κτήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Αθήνα- Ελεύθερη Πόλη" για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή.

• Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Ψυχή στα μανταλάκια» (θεατρική απόδοση των διηγημάτων της Ιωάννας Καρυστιάνη) στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια»

• Επίσκεψη στο σχολείο δύο μελών από το Σύλλογο φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών, με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

• Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

"Εργαστήρι Ευχών", ενόψει Χριστουγέννων προετοιμάστηκαν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια με ευχές στο πίσω μέρος τους, τα οποία στάλθηκαν στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού "Γεώργιος Ζουγανέλης».

«Φιλολογικο τσάι» με τον Αποστόλη Κουφουδάκη: στο πλαίσιο του Γλωσσικού Γραμματισμού ο φιλόλογος σε ΣΔΕ επί 17 συναπτά έτη και νυν συνταξιούχος, Απόστολος Κουφουδάκης, έδωσε δύο ενδιαφέρουσες διαλέξεις με θέμα «Συνήθη γλωσσικά λάθη στην Ελληνική Γλώσσα».

• Επίσκεψη σε έκθεση ζωγραφικής του Μάκη Τσατσόπουλου στον Πολυχώρο Poems & Crimes

• Χριστουγεννιάτικη έξοδος στο συνεταιριστικό καφέ "Μύρτιλλο" – συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελο Καφετζόπουλο. Η επίσκεψη αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα αφορμή να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι από κοντά πώς λειτουργούν στην πράξη οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., να γνωρίσουν τους νέους που εργάζονται εκεί, την εμπνεύστρια και ιδρύτρια του καφέ, κα Γεωργία Βαμβουνάκη-Ραφάν, και να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κο Ευάγγελο Καφετζόπουλο.

SDE 2

• Επίσκεψη-Ξενάγηση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα στο πλαίσιο του Κοινωνικού Γραμματισμού

• Επίσκεψη στο σχολείο της Αλεξάνδρας Τράντα, Υπεύθυνης των Εκπ/κών Προγραμμάτων του Π.Ι.Ο.Π. και Διαχειρίστριας των Πνευματικών Δικαιωμάτων του Μένη Κουμανταρέα. Στο πλαίσιο του εκπ/κού προγράμματος του Π.Ι.Ο.Π, «Πόλεις και Λογοτεχνία», η Αλεξάνδρα Τράντα μίλησε στους εκπ/μενους του β΄κύκλου για τη σχέση του Μένη Κουμανταρέα με την Αθήνα.

Κοπή Πίτας στο χώρο του Σχολείου

SDE 3 

Διαβάστε για όλες αυτές τις δράσεις στην ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα "Τα νέα του Σχολείου μας - Αυτοεκτίμηση" πατώντας εδώ.