Okana

Οι εξωσχολικές δράσεις του 2ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης - Τμήματος ΟΚΑΝΑ – Ιανουάριος Φεβρουάριος 2019

 

Δράσεις με αφορμή το «Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη» και την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»

Με αφορμή την 27η Ιανουαρίου η οποία αποτελεί «Ημέρα Μνήμης των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του 2ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Τμήματος ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησαν μια σειρά δράσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Οι μνήμες δεν έμειναν μόνο σε αυτό το ιστορικό γεγονός αλλά επεκτάθηκαν και στο «Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη», όπου 149 κάτοικοι βρήκαν τραγικό θάνατο στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 σε μια επιχείρηση αντιποίνων των Γερμανών κατακτητών σε αντάρτικη επίθεση στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο των γραμματισμών (διδακτικών ενοτήτων) έγινε εκτενής συζήτηση για το Ναζισμό, την ιδεολογία και τις τραγικές συνέπειες στους Έλληνες και στους Έλληνες με Εβραϊκό θρήσκευμα.

 

Το σχολείο υποδέχθηκε τον ιστορικό κο Νανακούδη και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για τα ιστορικά αυτά γεγονότα εις βάθος.

 

Ακολούθησε επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο, η οποία κατά τα λεγόμενα των μαθητών, ήταν μια εμπειρία συγκλονιστική.

 

Οι ιστορικές γνώσεις που αποκόμισαν συνοψίζονται σε μια ευχή: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

 

Εβραικό Moυσείο 2

 

Συμμετοχή σε Διαγωνισμό και Σεμινάριο φωτογραφίας

Το 2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Τμήμα ΟΚΑΝΑ συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον διαγωνισμό φωτογραφίας του Δικτύου εξαρτήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα τις Ανθρώπινες Σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ενασχόληση με τη φωτογραφία σε επαγγελματικό επίπεδο έτσι ώστε να αποκτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε τρία μέρη μεταξύ των οποίων: εκπαίδευση-δράση και επεξεργασία φωτογραφιών.

 

Σημαντική ήταν η συμβολή της εικαστικής φωτογράφου κας Ναλμπαντίδου με την ομιλία της για την τέχνη της φωτογραφίας, τεχνικές φωτισμού και τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει η φωτογραφία στην ανάδειξη και άμβλυνση στερεοτύπων όπως ο ρατσισμός. Μέσα από την εισήγηση της και την διαδραστική επαφή με τους/τις εκπαιδευόμενους/-ες οι παρευρισκόμενοι επισημαίνουν πως ήρθαν όλοι πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και την αξία της στην ζωή όλων μας.

 

Έπειτα ακολούθησε ένα σεμινάριο στο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών Photoshop με εισηγητή τον φωτογράφο κο Τρυφωνίδη. Μετά από έναν φωτογραφικό περίπατο στον Φραγκομαχαλά οι διαγωνιζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι πλέον να κάνουν μόνοι την επεξεργασία των φωτογραφιών τους - διαλέγοντας ανάμεσα σε περίπου 200 φωτογραφίες. Τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.

 

Επίσκεψη στην γκαλερί «Χαλκός»

Αναμφισβήτητα οι τέχνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η συχνή επαφή με χώρους που προάγουν την αισθητική επιμόρφωση ενισχύει την διάθεση μας για επικοινωνία με την τέχνη ακόμη και μετά την αποφοίτηση. Για το λόγο αυτό, το 2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκε τη γκαλερί Χαλκός με σκοπό να έρθουν όλοι πιο κοντά στην ζωγραφική, στον ζωγράφο και στο τι τον εμπνέει. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού φωτογραφίας του Δικτύου Εξαρτήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις όπως προαναφέρθηκε και η επίσκεψη αφορούσε την σχέση του ανθρώπου με την ζωγραφική. Ο ιδιοκτήτης κος Παρχαρίδης ξενάγησε στον χώρο και ο ζωγράφος κος Κερεστετζής, απάντησε στις ερωτήσεις όσων βρίσκονταν εκεί. Ακόμη μίλησε για τις πηγές έμπνευσης του, αν προτιμάει να ζωγραφίζει πρόσωπα και πως επιλέγει τα θέματα του. Όσοι συμμετείχαν μιλούν για μια μοναδικά ζωντανή επαφή με τον καλλιτέχνη την ώρα της δημιουργίας αλλά και για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη η οποία τους έφερε λίγο πιο κοντά στον υπέροχο κόσμο της ζωγραφικής και της τέχνης.