Okana

Εκδηλώσεις Δομών ΟΚΑΝΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, οι μονάδες και δομές του ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις και συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης. Ακολουθούν αναλυτικά οι προγραμματισμένες δράσεις των μονάδων.

 

 

ΑΘΗΝΑ


ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ)

Τρίτη 25 Ιουνίου, πλ. Κλαυθμώνος, 10:00 – 20:00

Στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης) για τη Μείωση της Ζήτησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών)», ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν: ενημερωτικό περίπτερο, μουσικά δρώμενα, ζωγραφική. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η Μονάδα Εφήβων ΟΚΑΝΑ «ΑΤΡΑΠΟΣ» με Εργαστήρι Κατασκευής Κούκλας Κουκλοθεάτρου, το Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης ΟΚΑΝΑ με φωτογραφίες της Φωτογραφικής Λέσχης «ΣΑΝ ΦΩΣ», το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ με ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και το Κέντρο Υποδοχής, Ενημέρωσης και Προσανατολισμού ΟΚΑΝΑ με παροχή έντυπου υλικού όσον αφορά στις υπηρεσίες που παρέχει και ενημέρωση γύρω από τις δράσεις του. Την εκδήλωση θα κλείσει η μουσική Ομάδα Κρουστών του Βασίλη Βασιλάτου του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο).


ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, Πλατεία Κουμουνδούρου, 10:00 – 14:00

Ενημερωτικό περίπτερο και διανομή υγειονομικού υλικού από το προσωπικό της ομάδας streetwork και της Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας του Σταθμού με τη συνεργασία του Δικτύου Συνεργατών «Οδηγίες Χρήσης» («Θετική Φωνή», «Κέντρο Ζωής», ΚΕΕΛΠΝΟ, «Praksis», ΚΠ «ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ», «Γιατροί του Κόσμου»).

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης


ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ (ΕΚΚΕΕ)

10-16 Ιουνίου, Βρυσακίου 17, Πλάκα

Συμμετοχή της Φωτογραφικής Λέσχης «ΣΑΝ ΦΩΣ» στο Athens Fringe Νetwork.

27- 30 Ιουνίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Συμμετοχή της Φωτογραφικής Λέσχης «ΣΑΝ ΦΩΣ» και του Τμήματος Σχεδιασμού και Κατασκευής Χειροποίητων Κοσμημάτων, με έκθεση φωτογραφιών, κατασκευών και κοσμημάτων (στο πλαίσιο υλοποίησης του Πρόγράμματος ΕΣΠΑ «ΟΚΑΝΑ-Υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής σε απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση άτομα»)


ΘΜΦΑΕ ΒΑΡΥΤΗ-ΓΟΥΔH

Τρίτη, 25 Ιουνίου, στο χώρο της Μονάδας

Εκδήλωση με την ενεργή συμμετοχή των θεραπευομένων και του προσωπικού με κύριο θέμα την «φροντίδα του εαυτού». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: παρουσίαση του έργου της ομάδας μουσικής, διαδραστικές, ομαδικές δραστηριότητες για τους θεραπευόμενους, καλλιτεχνικές δράσεις, ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και σωματικής υγιεινής.

Σάββατο, 29 Ιουνίου, Βρυσακίου 17, Πλάκα, 18:00

Συμμετοχή της μουσικής ομάδας της Μονάδας σε συναυλία, στο πλαίσιο του Athens Fringe Festival. Παράλληλα, σε συνεργασία με το τμήμα πρόληψης ΟΚΑΝΑ, θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο, όλη τη μέρα.

 

Δ' ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΘΜΦΑΕ "ΣΩΤΗΡΙΑ"

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, Βρυσακίου 17, Πλάκα, 12:00 - 15:00

Συμμετοχή της Μονάδας στο Athens Fringe Festival με το δημιουργικό εργαστήρι «Μην Πετάξεις τίποτα...!», ένα εργαστήρι κατασκευής χρηστικών ή διακοσμητικών αντικειμένων, για ενήλικες, με την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ)

Τρίτη 25 Ιουνίου & Τετάρτη 26 Ιουνίου, Πλατεία Ευόσμου, 17:30 - 24:00

Στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ «Προγράμματα στην κοινότητα και στο δρόμο (πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς εξαρτησιογόνων ουσιών», ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει 2ημερο εκδηλώσεων με ενημερωτικά περίπτερα και ποικίλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικά δρώμενα, παιδικά διαδραστικά δρώμενα, μουσικά δρώμενα, χορευτικά δρώμενα, art- graffiti ilias thesalοniki, απονομή βραβείων φωτογραφίας σε μαθητές Γυμνασίων Δυτικής Θεσσαλονίκης από το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ, παράσταση από Βραζιλιάνικα Κρουστά)

Τρίτη, 25 Ιουνίου, Μέγαρο της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης, 19:00 - 21:00

Στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ "Προγράμματα στην κοινότητα και στο δρόμο (πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς εξαρτησιογόνων ουσιών", ο ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης "ΠΥΞΙΔΑ", διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Ναρκωτικά: Πρόληψη και Θεραπεία".

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, Λευκός Πύργος, 10:00 - 24:00

Στο πλαίσιο των Πράξεων ΕΣΠΑ "Πιλοτικά Προγράμματα εναλλακτικά της φυλάκισης για παραβάτες χρήστες παράνομων ουσιών" και "Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών" - «Δουλειά στο Δρόμο» (Streetwork), ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει εκδήλωση που θα περιλαμβάνει: έκθεση ζωγραφικής, έκθεση έργων του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης, Έκθεση Έργων από τα Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης της Εταιρείας προστασίας Ανηλίκων και του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, graffiti action, βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Το βλέμμα μου στον άλλον. Η ματιά μου σε μένα. Αλλάζοντας θέσεις» που θα υλοποιήσει η Κρυσταλλία Λεοντιάδου, θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα «Άρατος», μουσικοχορευτική παράσταση από την ομάδα «ΚΡΟΥΣΗ» και συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν οι: REICE & MABRO ft.ALICIA & DIMAN, DJ CRON, Chinese Basement, Chroma, Rebetrocks. 

 

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ


ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Σάββατο, 22 Ιουνίου, «15Η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ»

Τη 15η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ «χτίζουν» τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας Γέφυρα του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πάτρας, διασχίζοντας για δέκατη πέμπτη φορά τη θαλάσσια διαδρομή από το Αντίρριο στο Ρίο. Τα θεραπευόμενα μέλη με την πραγματοποίηση του κολυμβητικού διάπλου, το Σάββατο 22 Ιουνίου, θέλουν να στείλουν στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους το μήνυμα ότι υπάρχει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης. Η «Γέφυρα Ζωής» αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα έχει σημαντική θεραπευτική αξία για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων όπως η λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Όλγας και ώρες 10:30 – 13:30 και 18:30 – 21:30, συμμετοχή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, αφισοκόλληση, ανάρτηση πανό.

Δείτε την αφίσα του κολυμβητικού διάπλου


ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΘΜΦΑΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ)

Δευτέρα, 17 Ιουνίου, Αίθουσα «Ξενία», Πανεπιστήμιο Κρήτης, 19:00

Εκδήλωση με θέμα «Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ – ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 10 ΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΚΑΝΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ».

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης


ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Δευτέρα, 1 Ιουλίου, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 19:00

Εκδήλωση με θέμα «10 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΑΝΑ ΧΑΝΙΩΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ». Η εκδήλωση θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα αναφορικά με το έργο και την προσφορά της Μονάδας Υποκατάστασης Χανίων, ενώ θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Εφήβων και της Μονάδας Αλκοόλ του Δικτύου. 


ΘΜΦΑΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, Grecotel-Astir Egnatia, 19:00

Εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό συγκρότημα.


ΘΜΦΑΕ ΛΑΜΙΑΣ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, πλ. Ελευθερίας, 9:00-14:00

Ενημερωτικό περίπτερο, όπου εκτός της διανομής έντυπου υλικού θα λειτουργεί και έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες των μελών της Μονάδας: ξύλινες κατασκευές, γύψινες μάσκες και ζωγραφισμένες πέτρες. Τα έργα των μελών θα προσφέρονται δωρεάν στους διερχόμενους πολίτες.


ΘΜΦΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, 20:00

Συμμετοχή σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, με θέμα «Πρόληψη, αντιμετώπιση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των εξαρτημένων ατόμων».