Okana

Απάντηση ΟΚΑΝΑ σε άρθρο του κ. Η. Μαμαλάκη στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία" (7/7/2013)

Σε συνέχεια άρθρου του κ. Ηλία Μαμαλάκη με τίτλο: "Γράμμα στον Υπουργό Υγείας για τα ναρκωτικά", το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία" στις 7/7/2013, ο ΟΚΑΝΑ απέστειλε την ακόλουθη απάντηση:

                                                                                                                                                               Αθήνα, 8/7/2013

 

Κύριε Μαμαλάκη,

Με έκπληξη διαβάσαμε το «γράμμα» σας στον Υπουργό Υγείας σχετικά με τους χρήστες ναρκωτικών και τις προσφερόμενες από την πολιτεία λύσεις για το πρόβλημα της εξάρτησης. Δεν αμφισβητούμε τις καλές σας προθέσεις, να στηρίξετε δηλ. τον αγώνα όσων προσπαθούν να θεραπευτούν από τον εθισμό, αλλά και των δημόσιων λειτουργών που τους δείχνουν τον τρόπο για να το πετύχουν, στην προκειμένη περίπτωση του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ.

Πλην όμως ούτε ποιητική αδεία δεν σας επιτρέπεται να χαρακτηρίζετε ως 'ρεμάλια' και 'παρακράτος' τους ανθρώπους που επιχειρούν να θεραπευτούν μέσω του προγράμματος υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ. Διότι, κύριε Μαμαλάκη, τον ΟΚΑΝΑ δεν τον γνωρίζετε, όπως δεν γνωρίζετε τις Μονάδες του, το πλαίσιό του, το πρόγραμμά του, το προσωπικό του, τους ασθενείς του. Στον ΟΚΑΝΑ δωρίσατε βιβλία από την προσωπική σας βιβλιοθήκη πριν από τρία περίπου χρόνια και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Τα βιβλία ξέρετε αξιοποιήθηκαν και διαβάζονται από τους ασθενείς μας, στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν μέρα με τη μέρα να ενταχθούν ξανά στη δική μας κοινωνία, των 'υγιών'. Μία μάχη άνιση από ό,τι φαίνεται, καθώς δεν μπορούν να απαλλαγούν από το στίγμα του 'ρεμαλιού' και του 'παρακράτους' ούτε καν στα μάτια τα δικά σας, που κατά δήλωση είστε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης.

Και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, οι γιατροί και οι θεραπευτές που καθοδηγούν τους ασθενείς στη δύσκολη θεραπευτική πορεία τους, καθόλου δεν θεωρούν ότι συντηρούν ένα 'παρακράτος', ξέρετε. Η εξαθλίωση που βλέπετε στους δρόμους της Αθήνας είναι ανέχεια, είναι απελπισία, είναι αδιέξοδο. Αυτά προσπαθεί να ανακουφίσει ο ΟΚΑΝΑ.

Εσείς επιλέξατε να πάρετε θέση, να βάλετε στεγανά, να διακρίνετε την 'καλή' από την 'κακή' θεραπεία. Η αλήθεια είναι ότι οι χώροι που γνωρίσατε εσείς από κοντά, του ΚΕΘΕΑ, είναι διαφορετικοί από αυτούς, στους οποίους δουλεύουμε εμείς καθημερινά. Διότι οι δύο οργανισμοί έχουν άλλους εξυπηρετούμενους. Διότι εσείς διαλέξατε να γνωρίσετε από κοντά χρήστες νέους σε ηλικία και άρα όχι με δεκαετιών παραμονή στη χρήση ηρωίνης , με ισχυρό κίνητρο για θεραπεία, με υπαρκτό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Από την άλλη, αυτοί που είναι στο δρόμο και τους βλέπουν οι περαστικοί κουνώντας το κεφάλι ενοχλημένοι, είναι οι άλλοι, οι 'δύσκολοι' ασθενείς. Αυτοί που ζητούν να μπουν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Οι χρήστες οπιούχων με δεκαετιών εμπειρία χρήσης, με υποτροπές, με ηλικία άνω των 35 ετών, με πολλαπλά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, με μακροχρόνια παραμονή στην ανεργία, με ανύπαρκτους οικογενειακούς δεσμούς, με καθημερινή επιβίωση στις πιάτσες και την παραβατικότητα, με εξασφάλιση της δόσης μέσω επαιτείας ή πορνείας, με παραπάνω από μία εμπειρία φυλάκισης και με προβλήματα στέγασης. Αυτοί, έχοντας και κάποια ηλικία, δεν έχουν ξέρετε απαραίτητα τους γονείς τους, το/τη σύντροφό τους, τους φίλους τους δίπλα τους να αποτελέσουν κι αυτοί μέρος της θεραπείας τους και να τους στηρίξουν. Όλος τους ο κόσμος, το περιβάλλον τους, οι οικείοι τους είναι η 'πιάτσα'. Και είναι πολλοί αυτοί, κύριε Μαμαλάκη. 3.000 από αυτούς περιμένουν να μπουν στον ΟΚΑΝΑ. Δεν έχουν κίνητρο να κόψουν μόνοι τους την ηρωίνη και να μπουν μετά σε μια κοινότητα για τα περαιτέρω. Και δεν έχουν κίνητρο, γιατί όλοι έχουν 'κόψει' κάποια στιγμή τη χρήση και ξανακύλησαν. Εντάχθηκαν ή και ολοκλήρωσαν θεραπευτικά προγράμματα χωρίς υποκατάστατα. Όλοι οι ασθενείς μας, οι μέχρι 35 ετών τουλάχιστον, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν περάσει από κάποιο 'στεγνό' πρόγραμμα. Κι αυτό ως προϋπόθεση για να μπουν στο πρόγραμμα υποκατάστασης, γιατί κι εμείς πιστεύουμε ότι η πρώτη τους επιλογή θα πρέπει να είναι ένα 'στεγνό' πρόγραμμα. Όμως, ξέρετε, η χρονιότητα και η υποτροπή είναι τα χαρακτηριστικά της νόσου της εξάρτησης που καθιστούν αναγκαίες και άλλες θεραπευτικές επιλογές πλην των 'στεγνών' προγραμμάτων. Και αν δεν υπήρχε η υποκατάσταση θα έπρεπε εμείς, οι άλλοι, οι ευαισθητοποιημένοι, 'υγιείς' πολίτες να ζητήσουμε από την πολιτεία να τη δημιουργήσει. Γιατί στην υποκατάσταση είναι σήμερα 8.030 άτομα, που είχαν δοκιμάσει και σε 'στεγνό' πρόγραμμα, δυστυχώς ανεπιτυχώς. Και καλόν είναι να γνωρίζετε ότι η τελετή αποφοίτησης δεν είναι εξιτήριο από νοσηλεία για εγχείριση σκωληκοειδίτιδας, που τη βγάζει ο ασθενής και ησυχάζει. Η αποφοίτηση είναι μια διαδρομή συνεχιζόμενη, που περιλαμβάνει τα χρόνια που θα ακολουθήσουν και μετά την τελετή.

Το θέμα της εξάρτησης είναι μεγάλο και σύνθετο και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για σχολιασμό και ανάπτυξη στην ολότητά του μέσα από στήλες εφημερίδων. Η διατύπωση γνώμης που σας επιτρέπεται μέσα από τη στήλη σας στην εφημερίδα 'Δημοκρατία' θα ήταν πράγματι ευτυχές γεγονός για τους αναγνώστες σας, εάν είχατε εντρυφήσει σε όλες τις αιτιολογίες, τις πλευρές και τις φάσεις του προβλήματος της εξάρτησης, που με τη σειρά τους αποτελούν διαφορετική τεκμηρίωση για τις διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που ακολουθούνται. Όμως, πάνω από όλα, ευτύχημα θα ήταν, εάν η δική σας προσέγγιση στο άρθρο σας ξεκινούσε έχοντας ως επίκεντρο τη στήριξη των χρηστών ναρκωτικών και ασθενών, σύμφωνα με τη δική μας άποψη, και όχι τη στήριξη ενός φορέα ανάμεσα σε τόσους που έχει δημιουργήσει η πολιτεία για τη θεραπεία τους.

Τμήμα Διεθνών & Δημοσίων Συνεργασιών ΟΚΑΝΑ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8898258, 210 8898270, 210 8898285