Okana

'Στεγνά' Θεραπευτικά Προγράμματα Εφήβων - Νεαρών Ενηλίκων

Οι Μονάδες Εφήβων του ΟΚΑΝΑ είναι «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και απευθύνονται:

 • σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες , που κάνουν πειραματική, περιστασιακή ή συστηματική χρήση ουσιών
 • σε οικογένειες εφήβων και νεαρών ενηλίκων, που κάνουν χρήση ουσιών και στο ευρύτερο περιβάλλον τους

Βασική επιδίωξη των Μονάδων Εφήβων είναι η ανάπτυξη δράσεων για την προσέλκυση των εφήβων, η έγκαιρη παρέμβαση για τη διακοπή της χρήσης σε όσους κάνουν ευκαιριακή χρήση ναρκωτικών καθώς και η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και θεραπείας στους εξαρτημένους εφήβους και στις οικογένειές τους. Οι Μονάδες Εφήβων απευθύνονται ακόμη σε ειδικούς και επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τους νέους με στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση τους αλλά και σε φορείς της ευρύτερης κοινότητας (π.χ. σχολεία, αθλητικοί χώροι κλπ) που σχετίζονται με εφήβους και αντιμετωπίζουν περιστατικά χρήσης ουσιών με στόχο την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας

Η θεραπευτική προσέγγιση των Μονάδων βασίζεται στη συστημική και οικογενειακή θεραπεία εμπλουτισμένη με στοιχεία του συμπεριφοριστικού μοντέλου και του μοντέλου των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Το πρόγραμμα των Μονάδων Εφήβων στην πλήρη ανάπτυξή του περιλαμβάνει τρεις φάσεις - το Συμβουλευτικό Σταθμό, το Θεραπευτικό Πρόγραμμα και την Κοινωνική Επανένταξη- όπου παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες :

 • Συμβουλευτικός Σταθμός
  • Ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χρήσης και για τους τρόπους αντιμετώπισης
  • Ψυχολογική υποστήριξη και κινητοποίηση των εφήβων για διακοπή της χρήσης
  • Προετοιμασία για την ένταξή τους στο θεραπευτικό πρόγραμμα
 • Θεραπευτικό Πρόγραμμα

Ατομικές και ομαδικές συναντήσεις εφήβων με στόχο την προσωπική τους ανάπτυξη και την υιοθέτηση ενός νέου και δημιουργικού τρόπου ζωής που δεν περιλαμβάνει την χρήση ουσιών (καλλιέργεια δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων και δυσκολιών, για τη δημιουργία υγιών σχέσεων και τη βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, ανάληψη προσωπικής ευθύνης)

Ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες (καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές, κ.α.) όπου μέσα από τη συμμετοχή μαθαίνουν να συνυπάρχουν με τους άλλους δημιουργικά, να επικοινωνούν, να μοιράζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

 • Κοινωνική Επανένταξη
  • Εμψύχωση των εφήβων στην προσπάθειά τους για μια νέα πορεία
  • Επανασύνδεση των νέων με την εκπαιδευτική ή επαγγελματική τους ζωή σε συνδυασμό με την απεμπλοκή τους από παράνομες πράξεις
  • Συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού
  • Υποστήριξη για την επαγγελματική τους αποκατάσταση

Οι γονείς των μελών του προγράμματος υποστηρίζονται σε όλη την πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας και τους παρέχονται, ανάλογα με τη φάση του προγράμματος, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Ενημέρωση για το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί
 • Ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου με στόχο την υποστήριξη και κινητοποίηση των εφήβων για διακοπή της χρήσης
 • Συμβουλευτική και υποστήριξη με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικογενειακών κρίσεων και την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της λειτουργικότητας των σχέσεων των μελών της οικογένειας, ώστε να διευκολυνθεί ο έφηβος να απομακρυνθεί σταδιακά και να αυτονομηθεί από το οικογενειακό περιβάλλον
 • Ομαδικές συναντήσεις γονέων με στόχο την αμοιβαία υποστήριξη και την ανταλλαγή κοινών εμπειριών και προβληματισμών

Επίσης σε γονείς που τα παιδιά τους δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης παρέχεται συμβουλευτική και στήριξη ώστε να ενημερωθούν, να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στη χρήση και να «εκπαιδευτούν» ώστε να παρακινήσουν το εξαρτημένο μέλος της οικογένειας τους να ζητήσει βοήθεια.

Σήμερα λειτουργούν 4 Μονάδες Εφήβων, στην Αθήνα («ΑΤΡΑΠΟΣ»), τη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και τη Λάρισα. Η Μονάδα Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» της Αθήνας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ενώ στις Μονάδες της Θεσσαλονίκης, του Ρεθύμνου και της Λάρισας λειτουργούν, σε πρώτη φάση τα προγράμματα των Συμβουλευτικών Σταθμών αναπτύσσοντας δράσεις για την προσέλκυση εφήβων και παρέχοντας ενημέρωση, ιατρικές υπηρεσίες, νομική κάλυψη και συμβουλευτική σε εφήβους και τις οικογένειές τους.

 

ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - «ΑΤΡΑΠΟΣ»

Βαρβάκη 9, 114 74 Αθήνα, Τηλ. 210 6420453, 6448796, Fax: 210 6429689,

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κόμβος Αμαρίου, 74100, Ρέθυμνο, Τηλ.: 28310- 21200, Fax: 28310- 21201,

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

 

Δείτε στo παρακάτω συνημμένo αρχείo, τετρασέλιδο αφιέρωμα στη Μονάδα Εφήβων Αθήνας, από τη δημοσιογράφο Γωγώ Καρκάνη, στο περιοδικό Αρμονία (ένθετο της εφημερίδας Έθνος - 14/6/2010)

Συνημμένο

ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΟΚΑΝΑ ΑΤΡΑΠΟΣ