Okana

ΟΚΑΝΑ - δράσεις και οδηγίες για τον κορωνοϊό 2019-nCoV / οδηγός επιβίωσης σε περίοδο πανδημίας

Από τις πρώτες ημέρες έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Οργανισμός στάθηκε κοντά στους εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους με ψυχραιμία και έγκυρη πληροφόρηση για τα συμπτώματα, τους κινδύνους καθώς και με οδηγίες που είναι αναγκαίο να ακολουθούνται από όλους. (δείτε το σχετικό άρθρο).

 

Εν μέσω πανδημίας πλέον οι υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΚΑΝΑ οφείλουν να προσαρμόζονται καθημερινά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωματική υγεία όλων χωρίς να χάνεται η αναγκαία ροή θεραπείας για τα μέλη του.

 

Σε αυτό το χώρο θα βρείτε συγκεντρωμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ αλλά και πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς για θέματα όπως σίτιση, ατομική υγιεινή και φροντίδα, βοήθεια στο σπίτι, πληροφορίες για τις ΜΕΛ, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες και δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

 

Ευελπιστούμε να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό για όλους!

 


 

Υπηρεσίες ΟΚΑΝΑ

Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) και Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ)

Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων χορήγησης μεθαδόνης ή βουπρενορφίνης ανά θεραπευόμενο με στόχο να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις, ο φόρτος εργασίας του προσωπικού και ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο.

Παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα ώστε σε περίπτωση απουσίας του μέλους (για παράδειγμα λόγω ασθενείας) ή κλεισίματος της μονάδας να μπορούν να χορηγηθούν οι απαιτούμενες δόσεις από άλλη μονάδα ή σε άλλο χώρο του νοσοκομείου που φιλοξενείται η μονάδα.

Αναστέλλεται η λειτουργία των μονάδων που χορηγούν μεθαδόνη το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι ομαδικές συναντήσεις αναστέλλονται και περιορίζονται οι ατομικές συνεδρίες σε επείγουσες περιπτώσεις.


 
Άλλες δομές και υπηρεσίες

Αθήνα

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1031
Παρέχεται τηλεφωνική υποστήριξη, ενημέρωση, παραπομπές καθημερινά 08:00-16:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.
 

Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ)
Η μονάδα υποδέχεται τους εξυπηρετούμενους καθημερινά 10:00-14:00 Δευτέρα έως Παρασκευή παρέχοντας πληροφορίες με έντυπο υλικό, υλικό προφύλαξης, πρόχειρο φαγητό (snack). Η ομάδα street work έχει αναστείλει τη λειτουργία της στους δρόμους της Αθήνας.

newsletter sfea web

Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης
Έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των ιατρείων με εξαίρεση το παθολογικό, το οποίο δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά και περιστατικά overdose.

Μονάδα Εφήβων «Ατραπός»
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού και παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype. Η συνεργασία με φορείς όπως υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων, ιδρύματα παιδικής προστασίας, ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων κ.α. συνεχίζεται κανονικά μέσω τηλεφωνικών επαφών. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210 6429689, 2106420459 και από τις 16.03.2020 λειτουργεί τηλέφωνο εφημερίας 6988543951 Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-20.00 και Σάββατο-Κυριακή 10.00-20.00.

 

Θεραπευτικό πρόγραμμα «Αθηνά»
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα ατομικά ραντεβού και παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω τηλεφώνου και skype.

                            
Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ)
Αναστέλλεται η λειτουργία των δημιουργικών εργαστηρίων, ενώ συνιστάται τηλεφωνική επικοινωνία πριν την επίσκεψη στη μονάδα. Προκειμένου τα μέλη να απασχολούνται δημιουργικά μένοντας στο σπίτι η δομή παρέχει τη δυνατότητα αποστολής μέσω ταχυδρομείου βιβλίων από τη δανειστική βιβλιοθήκη (οι τίτλοι των βιβλίων παρέχονται σε ηλεκτρονική λίστα στο σύνδεσμο https://coda.io/d/_deu5SktbESI), αποστολής υλικών από τα δημιουργικά εργαστήρια (εφόσον δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο) και συνεργασία με τους συντονιστές των εργαστηρίων σε εβδομαδιαία βάση. Τέλος το ΕΚΚΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τα μέλη στην πρόσβασή τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

 
Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού με τοξικολογικό έλεγχο και τηλεφωνική - τηλεματική υποστήριξη όπου χρειάζεται.


Αθλητικά προγράμματα για τους εξυπηρετούμενους του ΟΚΑΝΑ
Τα αθλητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο κλειστό γυμναστήριο Σεπολίων (Σιώκου 6, Σεπόλια) του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας.

Πρόγραμμα Υποστήριξης και Φροντίδας Γονέων-Μελών ΟΚΑΝΑ, Αθήνας
Έχουν ανασταλεί οι ατομικές και οι ομαδικές συναντήσεις, αλλά υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικού ραντεβού κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου/-ης στο τηλέφωνο 210 5200709.

 

 
Θεσσαλονίκη

Συνδυασμένη Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) και Κοινωνικής Επανένταξης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση στη ΜΕΨΥ έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) – παράρτημα Θεσσαλονίκης
Παρέχονται πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Εκτός Έδρας Τμήμα (ΟΚΑΝΑ)
Υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το 2ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης – Εκτός Έδρας Τμήμα (ΟΚΑΝΑ) έχει σταματήσει τη λειτουργία του από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020.

Υπηρεσία streetwork
Λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στο χώρο του παρέχοντας πληροφορίες για τις απαραίτητες παραπομπές. Ωστόσο λόγω στενότητας χώρου, δε μπορεί να υποδεχτεί ωφελούμενους.


Πρόγραμμα Υποστήριξης Εξαρτημένων Γονέων και των Παιδιών τους
Έχουν ανασταλεί οι συναντήσεις με μικρά παιδιά. Πραγματοποιούνται συνεδρίες μέσω τηλεφώνου ή Skype με γονείς/φροντιστές και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή εφήβους (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 545336).


 

Πάτρα

Τοπικό Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες και πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου).
 

Συνδυασμένη Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ΜΕΨΥ) και Κοινωνικής Επανένταξης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση στη ΜΕΨΥ έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

Ρέθυμνο

Πρότυπη Μονάδα Θεραπείας των Εξαρτήσεων ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

Χανιά

Πρόγραμμα Πολλαπλής Παρέμβασης
Έχουν ανασταλεί οι ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιούνται τα ατομικά ραντεβού (παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype και τηλεφώνου) και η χορήγηση έχει αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

Για τη λειτουργία των Μονάδων του Οργανισμού διατίθενται υγειονομικά υλικά όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά κατά την είσοδο στο χώρο, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ενδέχεται να γίνονται όσο διάστημα κλιμακώνονται τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από τις δομές τους, από ανακοινώσεις του site ή της σελίδας facebook του Οργανισμού.

 


 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

 

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας δέχεται ατομικά ραντεβού, τηλεφωνικά και μέσω skype. Απαραίτητη είναι η προγενέστερη τηλεφωνική επικοινωνία για ραντεβού.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί σε τέσσερις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 


 

 

Δράσεις των Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

 

Οι δράσεις των Κέντρων που απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό συμμετοχών έχουν αναβληθεί. Πραγματοποιούνται ατομικές συναντήσεις ως αιτήματα βοήθειας. Οι ενδιαφερόμενοι προτείνεται να επικοινωνούν με το Κέντρο της περιοχής τους.
 
Σεβόμενοι το «Μένουμε σπίτι» και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες έχουν ξεκινήσει κάποια Κέντρα ήδη να πραγματοποιούν δράσεις διαδικτυακά.

Ενδέχεται τα προγράμματα αυτά να αυξηθούν. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθούν τη ροή νέων των Κέντρων
πατώντας εδώ. Ακολουθεί ενδεικτική παρουσίαση τριών δράσεων.

 

Ένα παιχνίδι πρόληψης από την Πυξίδα

Μία νέα διαδικτυακή δράση ξεκίνησε η Πυξίδα, προσκαλώντας γονείς και παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και τα συναισθήματά τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ψυχική πίεση. Περισσότερα...

pyxida paixnidi web

 

Οδηγός διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης στο σπίτι. Συμβουλές από το Κέντρο Πρόληψης Πυξίδα. Περισσότερα...

 

Μένουμε σπίτι και «Συζητάμε για την Υγεία ...με αφορμή μια ταινία» με το συντονισμό του ΚΕΣΑΝ

Ψυχαγωγία και εκπαίδευση εξ' αποστάσεως για τους νέους, αλλά και όλη την οικογένεια, από το ΚΕΣΑΝ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, για Παιδιά και Νέους ,και το Νεανικό Πλάνο. Η πολυβραβευμένη ταινία «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Μυθοπλασία, 74', Κένυα - Γερμανία, 2018), πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της νόσου και της υγείας και του ρόλου της κοινότητας στο ξεπέρασμα του στίγματος και του πένθους. Στόχος είναι, η αξιοποίηση της Τέχνης, σε αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού στις κατοικίες, ως μέσο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους, αναφορικά με το εν λόγω θέμα που απασχολεί τους πάντες παγκοσμίως. Περισσότερα...

 

kesan movie nl 

 


 

info cov

 

Οδηγός επιβίωσης σε περίοδο πανδημίας

 

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες λειτουργούν, τί παρέχουν και πού μπορούμε να απευθυνθούμε για την εξυπηρέτησή μας. Ακολουθεί ένας κατάλογος των υπηρεσιών που παρέχονται ανά κατηγορία (σίτιση, υγιεινή, ψυχολογική υποστήριξη, βοήθεια στο σπίτι, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

 

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 και με την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, πριν την έξοδό μας από το σπίτι ή το χώρο που φιλοξενούμαστε θα πρέπει να διαθέτουμε βεβαίωση μετακίνησης και την αστυνομική μας ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο. Περισσότερες πληροφορίες για τα έντυπα μετακίνησης μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

 

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με:

 

- σίτιση - ρουχισμό - είδη ατομικής υγιεινής

- χώρους υγιεινής και ατομικής φροντίδας

- δημόσιες υπηρεσίες (ΚΕΠ, ΟΠΕΚΑ, άυλη συνταγογράφηση)

- Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (για αντιρετροϊκή αγωγή και φαρμακευτική αγωγή για την ηπατίτιδα)

- τηλεφωνικές και τηλεματικές γραμμές υποστήριξης και συμβουλευτικής με πανελλαδική εμβέλεια

- δράσεις υποστήριξης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια

 


 

cov info thumb 1

 

Σίτιση – ρουχισμός – είδη ατομικής υγιεινής

 

Αθήνα

ΚΥΑΔΑ:

Παρέχεται συσσίτιο καθημερινά 12:30-13:00 & 14:30-15:00

 

Praksis:

Παρέχεται μόνο snack στο χέρι χωρίς παραμονή στο χώρο.

 

Γιατροί του Κόσμου: 

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε άστεγο πληθυσμό ενημερώνοντας για την τρέχουσα κατάσταση και παρέχοντας ρουχισμό, sleeping bag, ξηρά τροφή, είδη ατομικής υγιεινής.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3213150 & 210 3236222

 

 

Πειραιάς

UNESCO Πειραιώς και Νήσων:

Εξυπηρεντούνται μόνο εγγεγραμμένα μέλη. Νέες εγγραφές δεν γίνονται δεκτές.

 

Praksis:

Παρέχεται μόνο snack στο χέρι χωρίς παραμονή στο χώρο.

 

 

Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Παρέχονται κλειστά πακέτα φαγητού σε διπλές μερίδες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή στα κτήρια των ΚΑΠΗ.

 

Γιατροί του Κόσμου:

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε άστεγο πληθυσμό ενημερώνντας για την τρέχουσα κατάσταση και παρέχοντας ρουχισμό, sleeping bag, ξηρά τροφή, είδη ατομικής υγιεινής.
Τηλέφωνο επικοινωνίας  2310.56.66.41 & 2315.31.42.06

 

ΑΡΣΙΣ, Streetwork Θεσσαλονίκης:

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε άστεγο πληθυσμό ενημερώνοντας για την τρέχουσα κατάσταση και παρέχοντας ρουχισμό, sleeping bag, ξηρά τροφή, είδη ατομικής υγιεινής.
694 5426330, 09:00-22:00
695 1661243, 10:00-22:00 (Σαββατοκύριακο)
Τα τηλέφωνα απευθύνονται και στο ευρύ κοινό σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να ενημερώσει για άστεγους στη γειτονιά του ή σε άλλη περιοχή.

 


 

cov info thumb 2

 

Χώροι Υγιεινής και ατομικής φροντίδας

 

 

Αθήνα-Πειραιάς

UNESCO Πειραιώς και Νήσων: Εξυπηρετούνται μόνο εγγεγραμμένα μέλη, ενώ δε γίνονται δεκτές νέες εγγραφές.

 

Praksis: Eξυπηρετούνται μικρές ομάδες ατόμων για μπάνιο και πλυντήριο (3 άτομα ανά 30 λεπτά).

 

 

Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης:
Κέντρο ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ) Παρέχονται υπηρεσίες μπάνιου και πλυντηρίου σε μικρές ομάδες 5-6 ατόμων ανά 30 λεπτά.

 

 


 

cov info thumb 3

 

Δημόσιες Υπηρεσίες

 

Υπηρεσίες ΚΕΠ

Όλες τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, πλέον πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.gov.gr.

 

ΟΠΕΚΑ/Προνοιακά επιδόματα
Πηγή: https://opeka.gr/metra-prostasias-apo-ton-koronoio-covid-19-menoume-spiti/
Στο εξής οι πολίτες εξυπηρετούνται κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ όλες οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Επίσης οι νέες αιτήσεις ή οι αιτήσεις ανανέωσης υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τις παρατάσεις που έχουν δοθεί μέσω της ιστοσελίδας.

Για τις υπηρεσίες πρωτοκόλλου οι πολίτες επιπρόσθετα θα μπορούν να αποστέλλουν σκαναρισμένα τα δικαιολογητικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. , είτε με φαξ, είτε ταχυδρομικά.

 

Ληξιαρχικές πράξεις πολιτών στο e-ΕΦΚΑ
Οι πολίτες πλέον μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του συνδέσμου https://www.efka.gov.gr/ σε ληξιαρχικές πράξεις (πιστοποιητικά γέννησης, θανάτου, γάμου, οικογενειακής κατάστασης) ακόμα και δυνατότητα να κάνουν αίτηση για σύνταξη ή επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο μητρώο του Οργανισμού.


Έναρξη άυλης συνταγογράφησης

Από τη Δευτέρα 23.3.2020 τίθεται σε λειτουργία η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, για όσους πολίτες έχουν επιλέξει ότι επιθυμούν άυλη συνταγογράφηση, κατά τη συνταγογράφησή τους από τον ιατρό δεν απαιτείται εκτύπωση της συνταγής φαρμάκων, αλλά δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παραλαβής της συνταγής τους μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους (email).
Περισσότερες λεπτομέρειες στο https://www.e-prescription.gr/

 


 

cov info thumb 4

 

Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων

 

Αντιρετροϊκή Αγωγή:
Οι ΜΕΛ, δίνουν στους ασθενείς τουλάχιστον δίμηνη συνταγογράφηση, οπότε καλό είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να μη χάνουν/αναβάλλουν τα ραντεβού τους.

Φαρμακευτική Αγωγή για την ηπατίτιδα: 
Οι συνταγές δίνονται για παραπάνω από ένα μήνα, οπότε καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην χάνουν/αναβάλλουν τα ραντεβού τους

 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ


ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ


1ος Άξονας


Ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας – COVID, επί 24ωρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή/διερεύνηση/διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού, που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα ΚΥ θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν ΚΥ στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).


ΑΤΤΙΚΗ

1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας.

2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου.

5ο Δημοτικό Ιατρείο Δήμου Αθηναίων (Σαρανταπόρου 4 – Άνω Πατήσια):
Από 16.03.2020 θα λειτουργήσει αποκλειστικά για τον έλεγχο πολιτών για COVID-19. Ο έλεγχος θα γίνεται μόνο με ραντεβού, κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ στον τηλεφωνικό αριθμό 210 5212054 και μόνο εφόσον πληρούν τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο θα παραπέμπονται για έλεγχο αποκλειστικά με ραντεβού στο ειδικά διαμορφωμένο Ιατρείο. Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Δημοτικού Ιατρείου για άλλα θέματα υγείας, από σήμερα θα εξυπηρετούνται στα υπόλοιπα πέντε Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου.

2ος Άξονας


Περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας, 24ωρης λειτουργίας, που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των ΚY-COVID και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση στο σπίτι για την πορεία της υγείας τους.

Η επικοινωνία θα γίνεται με τους εξής τρόπους:


Τηλεφωνική Επικοινωνία με τα Κέντρα Υγείας
: όλα τα ΚΥ θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τηλέφωνα επικοινωνίας για επικοινωνία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας κατά την διάρκεια της πανδημίας. 


• Χρήση Τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς
 που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, η οποία θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια στη φροντίδα αυτών των ασθενών. Θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.


• Επίσκεψη κατ’ οίκον.
 Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, για τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους και με τη χρήση ειδικά προετοιμασμένων μέσων μεταφοράς.  Θα διενεργείται εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, και λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί.


Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.


Συνεργασία προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα Κέντρα Υγείας για την ενδυνάμωση του κοινού και την ενημέρωση ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους και των ευπαθών ομάδων που χρήζουν βοήθειας από τις Μονάδες Υγείας.

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού 2019-nCoV είναι τα εξής:


1η ΥΠΕ:
Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»


Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

 

 


 

cov info thumb 5

 

Πανελλαδικές τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και συμβουλευτικής

 

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306
Από 04.04.2020 παρέχεται:

1. Ψυχολογική Στήριξη: 24ωρη λειτουργία.
2. Ψυχιατρική βοήθεια σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: 08.00-20.00.
3. Ψυχολογική Στήριξη παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
4. Ψυχολογική Στήριξη υγειονομικού προσωπικού: 08.00 έως 20.00
5. Κοινωνική Στήριξη: 08.00-20.00

Η γραμμή λειτουργεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας με την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων.


 

Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης για θέματα εξαρτήσεων:

Γραμμή SOS 1031 - ΟΚΑΝΑ
Ψυχοκοινωνική στήριξη σε θέματα εξαρτήσεων, παρέμβαση στην κρίση, διαχείριση παραπομπών, ενημέρωση - ευαισθητοποίηση.
Δευτέρα - Παρασκευή 8:00-16:00


Γραμμή Βοήθειας ΚΕΘΕΑ για τις εξαρτήσεις: 1145

Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 -17.00
  
και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση:
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. .

Γραμμή Βοήθειας για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια ΚΕΘΕΑ: 1114
Δευτέρα - Παρασκευή 9.00-17.00
και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. .

ΨΝΑ - 18ΑΝΩ Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας: 210 3617089
Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-16:00
Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ):
Ψυχοκοινωνική στήριξη σε θέματα που αφορούν την επιδημία COVID-19 και τις ψυχιατρικές επιπλοκές της για τους 3 επόμενους μήνες.
Ιστότοπος: https://sessions.melapus.com/en για να σύνδεση με διαθέσιμο ψυχίατρο ή ψυχολόγο από τις 10:30

ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης τηλεφωνικά αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) σε όλους τους πολίτες.

Δευτέρα - Παρασκευή: 210 7297957, 10:00-16:00
Σάββατο και Κυριακή: 210 7289240, 10:00-16:00 
Υπάρχει προοπτική επέκτασης του ωραρίου 
Skype:
Στους εξής λογαριασμούς: Aiginitio1, Aiginitio2, Aiginitio3, Aiginitio4, Aiginitio5, 09:00-19:00

Γραμμή SOS Αιγινητείου: 210 7222333
Τηλεφωνική βοήθεια για ψυχολογικά προβλήματα.
Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-23:00. 

Ανοιχτή γραμμή οικογενειακής συμβουλευτικής και θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής: 210 5234737
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές.
Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο (πιθανόν να σας ζητηθεί να αφήσετε όνομα και τηλέφωνο και θα σας καλέσουν).

Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης:
Δευτέρα έως Κυριακή: 2313 324144 & 2313 324351, 09:00-21:00
Δευτέρα-Παρασκευή : 2313 310749, 15:00-21:00
Σαββατοκύριακα και αργίες: 2313 310749, 09:00-21:00
Δευτέρα έως Παρασκευή: 2310 518350 & 2310502284, 09:00-14:00


Νοσοκομείο «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων.
Γραμμή Τηλεφωνικής Ψυχολογικής Υποστήριξης για Παιδιά, Εφήβους και τους Γονείς ή Φροντιστές τους:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:
2310-535537 (Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων- Εύοσμος - λειτουργεί με διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχει το Πρόγραμμα Υποστήριξης Εξαρτημένων Γονέων και των Παιδιών τους – ΟΚΑΝΑ): Δευτέρα - Παρασκευή 8.30 .- 14.30 (υπεύθυνη ψυχίατρος παιδιών και εφήβων: Ευαγγελινή Αθανασοπούλου

2313-307573 (Μονάδα Ψυχιατρικής Νοσηλείας /Διασυνδετική Υπηρεσία του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων) Δευτέρα – Παρασκευή 9.30 - 14.30 (υπεύθυνη ψυχίατρος παιδιών και εφήβων: Αναστασία Μπέκα).

Για περισσότερες πληροφορίες: https://gpapanikolaou.gr/anakoinoseis/2020-03-27/8851/grammi-tilefonikis-psychologikis-ypostiriksis-gia-paidia-efivous-kai-tous-goneis-i-frontistes-tous/


Γραμμή Βοήθειας για θέματα AIDS Νοσοκομείο Α. Συγγρός:
210-7222222
Συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη για οροθετικούς, ασθενείς με AIDS και τους συγγενείς τους.
Δευτέρα- Παρασκευή 09:00-21:00

Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.
Δευτέρα-Παρασκευή 24ωρο.

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 «Μαζί για το Παιδί»
Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

 


 

cov info thumb 6

 

Δράσεις Υποστήριξης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια

 

Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" 

Η υπηρεσία Βοήθεια στο σπίτι αποτελεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας των Δήμων που στοχεύει στην παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες. Ιδιαίτερα σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοΪού και απαγόρευσης μετακινήσεων αναλαμβάνει επιπρόσθετα:

  • την καταγραφή των κατοίκων που δε μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν
  • την καταγραφή των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων
  • την εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης
  • τη δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης
  • τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων
  • τη διεκπεραίωση αιτημάτων των κατοίκων
  • τη συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες

 

Πρόγραμμα ψυχικής ανθεκτικότητας από την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Α' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Διευθυντής: Καθηγητής Λάμπης Παπαγεωργίου), αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας του ατόμου απέναντι στην ψυχική επιβάρυνση από την πανδημία.
Eπικοινωνία στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.Επιμέρους προγράμματα και υπηρεσίες σε Δήμους και Περιφέρειες

Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, δημιουργεί ένα διαδικτυακό τόπο συγκέντρωσης υπηρεσιών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες κατ οίκον ή εξ αποστάσεως, για τη διευκόλυνση των παιδιών των οποίων οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές, των ευάλωτων ομάδων, και των ηλικιωμένων.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=34636:enimerosi-endiaferomenon-gia-foreis-paroxis-dorean-ypiresion&catid=6&Itemid=34


Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Δήμου Αθηναίων:
Δευτέρα - Παρασκευή 210 3637365


Τηλεφωνική Γραμμή Πρώτης Βοήθειας Δήμου Αθηναίων:
Δευτέρα - Παρασκευή : 210 3638049, 09:00-18:00


5ο Δημοτικό Ιατρείο Δήμου Αθηναίων (Σαρανταπόρου 4 – Άνω Πατήσια):
Από 16.03.2020 θα λειτουργήσει αποκλειστικά για τον έλεγχο πολιτών για COVID-19. Ο έλεγχος θα γίνεται μόνο με ραντεβού, κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ στον τηλεφωνικό αριθμό 210 5212054 και μόνο εφόσον πληρούν τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο θα παραπέμπονται για έλεγχο αποκλειστικά με ραντεβού στο ειδικά διαμορφωμένο Ιατρείο. Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Δημοτικού Ιατρείου για άλλα θέματα υγείας, από σήμερα θα εξυπηρετούνται στα υπόλοιπα πέντε Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου.

 

Συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Με στόχο την ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη όλων των κατοίκων της Αττικής  αναφορικά με τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο «Call Center» με τη συμμετοχή εθελοντών ιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 21421420000.

 


Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα των ψυχολόγων του Κέντρου Αλληλεγγύης:

Facebook: Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Με email: στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. και

Τηλέφωνο: 210 8220883, 10.00-13.00, δηλώνοντάς το αίτημά τους. Μέλος της ομάδας των ψυχολόγων θα επικοινωνεί με τον κάθε ενδιαφερόμενο το συντομότερο δυνατόν. Η υπηρεσία παρέχεται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.


Περιφέρεια Θεσσαλίας

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης του Κορονοϊού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Dr. Button, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής στους πολίτες της Θεσσαλίας, καλύπτοντας 4 ιατρικές ειδικότητες: Παιδίατρους, Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Πνευμονολόγους. Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής Dr Button. https://drbutton.gr/el/thessally/Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης του Κορονοϊού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Dr. Button, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτοντας τέσσερις ιατρικές ειδικότητες: Παιδίατρους, Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Πνευμονολόγους.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://drbutton.gr/el/kentriki-makedonia/


Δήμος Θεσσαλονίκης

Ψυχολογική Υποστήριξη από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε δημότες για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του covid19

 

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων: 2310 509038, 07:30-14:30

 

Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» 2310 260715 & 2310 860781, 08:30-15:30

 

Πρόγραμμα REACT (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ-πρόσφυγες): 2313 318684, 08:00-16:00

 

Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα των ψυχολόγων του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη
Α) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. , στέλνοντας μήνυμα
Β) 2310 501030. Μέλος της ομάδας των ψυχολόγων θα επικοινωνεί με τον κάθε ενδιαφερόμενο το συντομότερο δυνατόν. Η υπηρεσία παρέχεται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.


Δήμος Νεάπολης- Συκεών Θεσσαλονίκης

Γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης πολιτών: 2313 329525, 2313 313151 και 2313 502226, 10:00- 14:00 μ.μ.

 


 

Δήμος Άργους Ορεστικού

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Άργους Ορεστικού ανακοινώνει ότι άτομα που έχουν αγχωθεί ή νιώθουν απόγνωση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μπορούν να καλούν για ψυχολογική υποστήριξη στο τηλέφωνο 24673 51312.

 

 

Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Τηλεφωνική υποστήριξη από ψυχολόγους και γραμμή υποστήριξης ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων του Δήμου Ηρακλείου 2813 409 990, 08:00-20:00

 

 

Δήμος Κομοτηνής

Παροχή υλικής, ιατροφαρμακευτικής και ψυχολογικής στήριξης στους δημότες που πιθανόν να νοσήσουν και δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από τους οικείους τους: 25310 72173
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

 

Δήμος Νάουσας

Ο Δήμος Νάουσας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Ιδρύματος Δημούλα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες κ.ά.) αλλά και σε όλους τους δημότες.

Νατάσα Λογδανίδου, ψυχολόγος :6977208582
Βίκυ Καραγιάννη, κοινωνική λειτουργός :6986508882

 


Δήμος Ξάνθης

Τηλεφωνικές Γραμμές Επιστημονικής Ενημέρωσης και Υποστήριξης
Ιατρός, Γενικός Παθολόγος: 25410 27670
Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Νοσηλευτής: 25410 84458

 


Δήμος Σερρών

Φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, πληρωμές λογαριασμών (με έξοδα που βαρύνουν τους ενδιαφερόμενους), Πρόγραμμα τηλεφροντίδας τρίτης ηλικίας: 23210 27300

 

 

Δήμος Τρικκαίων

Οι υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων βοηθούν ηλικιωμένους, ηλικιωμένες ή όσους/ες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν φροντίδας ή εξυπηρέτησης για πολλές και διαφορετικές ανάγκες τους, μετά από αξιολόγηση αιτήματος στο τηλέφωνο: 2431020000.

Επίσης διατίθεται και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Υπηρεσία  Τηλεφροντίδας: Η πρώτη υπηρεσία, σε συνεργασία με την e-trikala, την 5η ΥΠΕ και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για δωρεάν διάθεση τηλεσαχκαρόμετρου με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω διαδικτύου(internet) για τηλεπαρακολούθηση των τιμών σακχάρου, χωρίς επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό και ενός σετ αισθητήρων «έξυπνης οικίας» σε μοναχικούς ηλικιωμένους (πχ κίνησης, άνοιγμα εξώπορτας, θερμοκρασίας, κουμπί έκτακτης κλήσης σε βοήθεια) για τηλεπαρακολούθηση μέσω διαδικτύου, τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας και ενημέρωσης: 2431022899

 


Δήμος Χανίων

Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης σε ευπαθείς ομάδες, σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και χρήζουν φροντίδας ή εξυπηρέτησης και αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Δήμου Χανίων (αγορά φαρμάκων, τροφίμων με οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων μετά από αξιολόγηση αιτήματος, καθώς και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη) : Τηλ.: 15240, 08:00-15:00

 

Η συγκεκριμένη λίστα σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει το σύνολο των παρεμβάσεων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Για αυτό το λόγο προτείνουμε να επικοινωνείτε με το Δήμο που ανήκετε προκειμένου να λάβετε πλήρη ενημέρωση.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

1ος Άξονας

Ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας – COVID, επί 24ωρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή/διερεύνηση/διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού, που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα ΚΥ θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν ΚΥ στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

ΑΤΤΙΚΗ

1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας.

2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου.

5ο Δημοτικό Ιατρείο Δήμου Αθηναίων (Σαρανταπόρου 4 – Άνω Πατήσια):
Από 16.03.2020 θα λειτουργήσει αποκλειστικά για τον έλεγχο πολιτών για COVID-19. Ο έλεγχος θα γίνεται μόνο με ραντεβού, κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ στον τηλεφωνικό αριθμό 210 5212054 και μόνο εφόσον πληρούν τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο θα παραπέμπονται για έλεγχο αποκλειστικά με ραντεβού στο ειδικά διαμορφωμένο Ιατρείο. Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Δημοτικού Ιατρείου για άλλα θέματα υγείας, από σήμερα θα εξυπηρετούνται στα υπόλοιπα πέντε Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου.

2ος Άξονας

Περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας, 24ωρης λειτουργίας,που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των ΚY-COVID και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση στο σπίτι για την πορεία της υγείας τους.

Η επικοινωνία θα γίνεται με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνική Επικοινωνία με τα Κέντρα Υγείας: όλα τα ΚΥ θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τηλέφωνα επικοινωνίας για επικοινωνία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας κατά την διάρκεια της πανδημίας

• Χρήση Τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, η οποία θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών. Επιπλέον ,θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια στη φροντίδα αυτών των ασθενών. Θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.

• Επίσκεψη κατ’ οίκον. Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, για τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους και με τη χρήση ειδικά προετοιμασμένων μέσων μεταφοράς.  Θα διενεργείται εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, και λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί.

Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούςσυμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

Συνεργασία προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα Κέντρα Υγείας για την ενδυνάμωση του κοινού και την ενημέρωση ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους και των ευπαθών ομάδων που χρήζουν βοήθειας από τις Μονάδες Υγείας.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού 2019-nCoV είναι τα εξής:


1η ΥΠΕ:
Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»


Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.