Okana

Λειτουργία Δομής Φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ για άστεγους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών

Από την Τετάρτη 23 Απρίλιου 2020 λειτουργεί ο Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων για να υποδεχθεί μια από τις πλέον κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες συνανθρώπων μας, τους άστεγους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

 

Μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και με τη συνδρομή της "Αποστολής" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του «Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών», της «PRAKSIS», των «Γιατρών του Κόσμου», του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», και του Οργανισμού «STEPS» δημιούργησαν δομή προσωρινής - μεταβατικής φιλοξενίας προκειμένου να βρουν στέγη και φροντίδα συμπολίτες μας που είναι άστεγοι και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού από ψυχοδραστικές ουσίες.

 

Κοινός τόπος των φορέων αποτέλεσε η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη πλαισίωση της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας θα παρέχονται υπηρεσίες στέγασης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και ένταξης σε Θεραπευτικά Προγράμματα Απεξάρτησης και διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να φιλοξενηθούν 70 άστεγοι εξαρτημένοι συμπολίτες μας.

 

Ο ΟΚΑΝΑ με την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και τη μακρόχρονη εμπειρία του θα συνδράμει στη λειτουργία της Δομής Φιλοξενίας με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των φιλοξενούμενων και ακολουθώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποδεκτές μεθόδους πάντα με γνώμονα την προστασία των ευπαθών ομάδων των αστέγων χρηστών από τον covid-19.

 

Τους χώρους της Δομής Φιλοξενίας επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης και ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Λιάπης καθώς και μέλη του «Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών», και των ΜΚΟ «PRAKSIS», «Γιατροί του Κόσμου», Συλλόγος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», Συλλόγος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και Οργανισμός «STEPS».

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν επιδιώκουμε να προσφέρουμε ένα σπίτι που απλά θα μένουν. Θέλουμε να τους δώσουμε την προστασία, την ιατρική περίθαλψη, τη φροντίδα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής που χρειάζονται. Το καταφέρνουμε μέσα από τη στενή συνεργασία μας με επιστήμονες, φορείς και τους πλέον ειδικούς. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και όλους όσοι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να φτάσουμε στον στόχο. Να είμαστε εδώ, στα δύσκολα».

 

Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης ανέφερε: «Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για όλους τους Έλληνες ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς απεξάρτησης προχωρά στην προστασία αστέγων χρηστών της πόλης. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών ετών για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο υλοποιείται μέσα στην κρίση της πανδημίας. Ως ΟΚΑΝΑ φυσικά και δεν μπορούμε να απουσιάζουμε σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Με την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση καθώς και την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγισή μας στον ΟΚΑΝΑ συμβάλλουμε στην υποστήριξη των αστέγων χρηστών. Κερδίζουμε το στοίχημα με τους άστεγους χρήστες και τη μείωση της βλάβης, που τόσα χρόνια υπηρετούμε, με σεβασμό και ανθρωπιά προς τον εξαρτημένο άστεγο. Ο ΟΚΑΝΑ μαζί με τον Δήμο Αθηναίων απλώνει ένα δίχτυ προστασίας, μα πάνω από όλα ανθρωπιάς στις ευπαθείς ομάδες των χρηστών αστέγων».

 

Δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Λιάπης υπογραμμίζοντας τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, ως μια συντονισμένη λύση για την προστασία της ευαίσθητης αυτής ομάδας των συμπολιτών μας από τον SARS-CoV-2, μία απάντηση με ουσιαστικό και καινοτόμο τρόπο στις αδήριτες ανάγκες για την ευρύτερη προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνθηκών αστεγίας και χρήσης.

 

leitourgia domhs filoxenias gia astegous xrhstes ousiwn 1

leitourgia domhs filoxenias gia astegous xrhstes ousiwn 2

leitourgia domhs filoxenias gia astegous xrhstes ousiwn 3

leitourgia domhs filoxenias gia astegous xrhstes ousiwn 4

leitourgia domhs filoxenias gia astegous xrhstes ousiwn 6