Okana

Μονάδα Εφήβων/Νέων Αθήνας «Ατραπός»

Η περίοδος της εφηβείας και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σημαδεύονται από έντονες βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές, μέσα από τις οποίες ο νέος προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα. Κάποιες φορές στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προκύπτουν σοβαρά προβλήματα, όπως η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Στο σημείο αυτό είναι αναγκαία η θεραπευτική παρέμβαση. Ο ΟΚΑΝΑ δημιούργησε το 2002 στην Αθήνα, τη Μονάδα Εφήβων/Νεαρών Ενήλικων «Ατραπός» με σκοπό την προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου ζωής που δεν περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών.

Η «Ατραπός» απευθύνεται:

 • Σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες έως 24 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας που κάνουν πειραματική, περιοδική ή συστηματική χρήση νόμιμων και/ή παράνομων ουσιών.
 • Σε οικογένειες εφήβων/νέων που κάνουν χρήση ουσιών και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.
 • Σε φορείς της ευρύτερης κοινότητας (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, κ.ά) που έρχονται σε επαφή με εφήβους και αντιμετωπίζουν περιστατικά χρήσης ουσιών, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας.

 

Η «Ατραπός», ανά ομάδα – στόχο παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Σε εφήβους/νεαρούς ενήλικες

Συμβουλευτικός Σταθμός:

 •  Ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χρήσης και για τους τρόπους αντιμετώπισης
 •  Ψυχολογική υποστήριξη των εφήβων/νέων και των οικογενειών τους
 •  Κινητοποίηση των εφήβων για διακοπή της χρήσης

 Θεραπευτικό Πρόγραμμα:

 •  Ατομικές και ομαδικές συναντήσεις
 •  Ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία (καλλιέργεια δεξιοτήτων για την επίλυση συγκρούσεων και ανάδειξη δυνατοτήτων για την αποτελεσματική διαχείριση προβλημάτων)
 •  Ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες (καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές, κοινωνικές, κ.ά.)

 Κοινωνική Επανένταξη:

 •  Εμψύχωση των εφήβων/νέων στην προσπάθεια τους για μια νέα πορεία
 •  Επανασύνδεση με την εκπαιδευτική ή επαγγελματική ζωή σε συνδυασμό με την απεμπλοκή από παράνομες πράξεις
 •  Συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού
 •  Υποστήριξη για επαγγελματική αποκατάσταση

 Follow-up

Ομαδική ψυχοθεραπεία ανοιχτής διάρκειας, με στόχο την παγίωση της αποχής από τις ουσίες και την ενίσχυση της πορείας προς την ενηλικίωση

Εξατομικευμένες Παρεμβάσεις

Σχεδιασμός εξατομικευμένων παρεμβάσεων για μέλη που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο καθημερινό πρόγραμμα της Μονάδας (λόγω σπουδών, εργασίας, διαμονής στην επαρχία, κ.ά). Οι εξατομικευμένες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ατομική ψυχοθεραπεία στα μέλη και τις οικογένειες τους.

Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης

Το Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης απευθύνεται αποκλειστικά σε εφήβους/νέους που κάνουν χρήση κάνναβης. Γίνονται εβδομαδιαίες ατομικές συναντήσεις και εβδομαδιαία ομάδα τόσο για τους εφήβους όσο και για τις οικογένειές τους με στόχο την πρόληψη της περαιτέρω εμπλοκής τους στη χρήση ουσιών, τη σταθεροποίηση στην αποχή από την κάνναβη, την ενημέρωση και την καλλιέργεια προσωπικών δεξιοτήτων.

Σε γονείς

-Ενημέρωση για τις ουσίες και τις επιπτώσεις της χρήσης (ψυχολογικές, σωματικές και κοινωνικές). Ενίσχυση των γονέων στο ρόλο τους, με στόχο την υποστήριξη και κινητοποίηση των εφήβων για διακοπή της χρήσης.

-Οικογενειακές συναντήσεις με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και επίλυση των οικογενειακών κρίσεων. Ομαδικές συναντήσεις γονέων με στόχο την αμοιβαία υποστήριξη και την ανταλλαγή κοινών εμπειριών και προβληματισμών.

-Ατομική ψυχοθεραπεία και ομάδες προσωπικής ανάπτυξης για γονείς που διατυπώνουν αίτημα για προσωπική θεραπεία.

Σε ειδικούς

-Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση ειδικών και επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τους νέους, με στόχο τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

-Συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πάντειο Πανεπιστήμιο-Τομέας Ψυχολογίας, Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας, κ.ά) για την ενημέρωση και εκπαίδευση φοιτητών στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

Η «Ατραπός» συνεργάζεται επίσης:

Με το Μεταβατικό Σχολείο της «Στροφής» (ΚΕΘΕΑ), καθώς και με δίκτυο εθελοντών εκπαιδευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όσους έφηβους έχουν διακόψει το σχολείο και την προετοιμασία για συμμετοχή στις Εισαγωγικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για όσους το επιθυμούν.
Με τους Επιμελητές Ανηλίκων, με στόχο την εντατικότερη και πιο εστιασμένη υποστήριξη όσων εφήβων έχουν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά και έχουν νομικές εκκρεμότητες.


Η εμπειρία της «Ατραπού»

fotoATRAPOS«Από μόνη μου δεν θα κατάφερνα τίποτα όσες φορές και να δοκίμαζα να σταματήσω την χρήση. Ένιωθα μοναξιά εγκλωβισμένη στις σκέψεις μου, ένιωθα ότι δεν με καταλαβαίνει κανένας, μέχρι που ρίσκαρα και ήρθα στη ΑΤΡΑΠΟ. Ήμουν φοβισμένη για το πώς θα είναι η ζωή μου χωρίς τη χρήση και δεν μου περνούσε καν από το μυαλό ό τι οι φόβοι θα μπορούσαν να «διαψευστούν». Εδώ γνώρισα κι άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα και προσπαθούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο. Εδώ μοιράζομαι τις σκέψεις και είμαι χαρούμενη που κάθε πρωί πίνω καφέ με καθαρούς ανθρώπους. Δεν μου πέρναγε καν απ' το μυαλό πως θα γνώριζα πτυχές του εαυτού μου που δεν φανταζόμουν και πως η τροπή που πήρε η ζωή μου θα είχε τόσο νόημα για μένα.

Αξιοποίησε την ευκαιρία που σου δίνεται, κυνήγα τους στόχους σου, ξέρω είναι δύσκολο να φύγεις από κει αλλά όχι ακατόρθωτο, μόνος σου δεν μπορείς αλλά όλοι μαζί μπορούμε σκέψου το...»

«Είδα πως μόνος μου δεν μπορώ γι' αυτό ήρθα εδώ στην ΑΤΡΑΠΟ τώρα με το μυαλό καθαρό και εσένα προσκαλώ. Τώρα λέω πως μπορώ και έχω στόχο δυνατό όνειρα ένα σωρό ΑΤΡΑΠΟ σ' ευχαριστώ».

 


 

Είσαι έφηβος και σε απασχολεί η σχέση σου με τις ουσίες;

Είσαι γονιός και θέλεις με κάποιον να μιλήσεις για τις ανησυχίες σου;

Κάποιος φίλος/η σου πειραματίζεται ή κάνει συστηματική χρήση ουσιών;

Κάλεσε τη Μονάδα Εφήβων-Νέων του ΟΚΑΝΑ. Εκεί μπορείς να συζητήσεις τα ερωτήματα και τις ανησυχίες σου και να ανακαλύψεις έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής χωρίς τη χρήση ουσιών.

Μονάδα Εφήβων-Νέων ΟΚΑΝΑ «Ατραπός», Βαρβάκη 9, Αθήνα,

Τηλέφωνο: 210 6420453, 210 6429689, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.


Δείτε επίσης:

Αφιέρωμα στη Μονάδα Εφήβων Αθήνας, από τη δημοσιογράφο Γωγώ Καρκάνη, στο περιοδικό Αρμονία (ένθετο της εφημερίδας Έθνος, 14/6/2010)

Φυλλάδιο της Μονάδας Εφήβων

Αφίσα της Μονάδας Εφήβων (1)

Αφίσα της Μονάδας Εφήβων (2)