Okana

Επιστημονικά άρθρα – Μελέτες

Εδώ μπορείτε να βρείτε άρθρα, μελέτες, δημοσιεύσεις, διατριβές που αφορούν τον τομέα των εξαρτήσεων.

Έγγραφα

Ταξινόμηση : Όνομα | Ημερομηνία | Προβολές [ Αύξουσα ]

Έφηβοι και κάνναβη: Παρεξηγήσεις και επιστημονικά δεδομένα Έφηβοι και κάνναβη: Παρεξηγήσεις και επιστημονικά δεδομένα

Ημερομηνία Αλλαγής: 09/16/2019
Μέγεθος αρχείου: 1.55 MB

Στέλιος Στυλιανίδης - καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο Πάντειο, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής-ομαδικός αναλυτής
Γιώργος Τζεφεράκος - ψυχίατρος, διευθυντής ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ ΠΓΝ Αττικό, επιστημονικός συνεργάτης εργαστηρίου ψυχοπαθολογίας και ψυχολογίας της υγείας Παντείου

Πώς σχετίζεται η χρήση κάνναβης σε νεαρές ηλικίες με την εκδήλωση ψυχωσικών διαταραχών;
Η χρήση της κάνναβης στους εφήβους πρέπει να αποτελέσει ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις.
Το κίνητρο για τη δημοσίευση αυτού του άρθρου προέρχεται αφενός από την ανάγκη για μια υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τη συσχέτιση συστηματικής χρήσης κάνναβης και των συναφών ψυχιατρικών διαταραχών και αφετέρου από μια σειρά από διαδεδομένες «παρεξηγήσεις» για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του εκτεταμένου –και στη χώρα μας– κοινωνικού φαινομένου.

Το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης ως παράδειγμα Συστημικών Καταξ/κών Πρακτικών Το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης ως παράδειγμα Συστημικών Καταξ/κών Πρακτικών

Ημερομηνία Αλλαγής: 05/10/2019
Μέγεθος αρχείου: 656.81 kB

Γκότσης Ηλίας - Κοινωνιολόγος -Συστημικός Ψυχοθεραπευτής
Άννα Κιαπόκα, Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχολόγος
Αγγελική Κίτσιου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης ως ένα παράδειγμα Συστημικών Καταξιωτικών Πρακτικών στις Αφηγήσεις για την αξιοπρέπεια.

Τα τελευταία χρόνια ως ψυχοθεραπευτές, έχουμε συχνά αναρωτηθεί για τις επιδράσεις που είχαν και που θα έχουν μελλοντικά, στις θεωρίες και τις καθημερινές πρακτικές μας, οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας κρίσης.
Έχουμε επίσης αναρωτηθεί για την σημασία που θα έχει στο πεδίο των κοινωνικών σχέσεων και στις πρακτικές της ψυχοθεραπείας η αναγνώριση μορφών οικογένειας, όπως οι ομόφυλες που έως τώρα παρέμεναν «αόρατες» ή το αίτημα πολλών ανθρώπων να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και από- παθολογικοποίησης των επιλογών τους, αλλά και η «κλειστότητα» που έρχεται ως απάντηση σε αυτή την συνθήκη. [...]

Το Καταξιωτικό Δέντρο- ένα βιωματικό πολυδύναμο εργαστήριο Το Καταξιωτικό Δέντρο- ένα βιωματικό πολυδύναμο εργαστήριο

Ημερομηνία Αλλαγής: 02/01/2019
Μέγεθος αρχείου: 521.47 kB

Γκότσης Ηλίας - Κοινωνιολόγος -Συστημικός Ψυχοθεραπευτής. Υπεύθυνος Τμήματος Εκπαίδευσης & Αξιοποίησης Ανθρωπίνου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ

Στο κείμενο περιγράφεται αναλυτικά ένα Πολυδύναμο Βιωματικό Εργαστήριο με Καταξιωτική Συστημική προσέγγιση, το οποίο πραγματοποιείται από στο Τμήμα Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ και βασίζεται στην αξιοποίηση του Δέντρου ως συμβολικού και προβολικού μέσου.

Η συναισθηματική βία (Mobbing) στο χώρο εργασίας Η συναισθηματική βία (Mobbing) στο χώρο εργασίας

Ημερομηνία Αλλαγής: 04/27/2018
Μέγεθος αρχείου: 170.85 kB

Ευάγγελος Φουστέρης, Μ.Med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Κοινωνιολόγος

Ο χώρος εργασίας αποτελεί ένα πλαίσιο στο οποίο ο κάθε άνθρωπος δίνει σημαντικό μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του, εναποθέτει πολλές προσδοκίες και βιώνει έντονα συναισθήματα. Ως σύστημα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και αλληλεξάρτηση με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, παρουσιάζει δυσλειτουργίες και οι εργαζόμενοι μπορεί να βιώσουν τραύματα που θα τους οδηγήσουν σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου για τη διαταραχή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
Μία απ' αυτές τις καταστάσεις υψηλού κινδύνου αποτελεί και η συναισθηματική, βία γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία ως «mobbing».

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στο προσωπικό υπηρεσιών αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στο προσωπικό υπηρεσιών αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης

Ημερομηνία Αλλαγής: 03/19/2018
Μέγεθος αρχείου: 1.33 MB

Χριστίνα Συργκάνη, Κοινωνική Λειτουργός, ΜΟΘΕ Γ.Ν. ΣΩΤΗΡΙΑ

Διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Αντικείμενο: Η μελέτη της εμφάνισης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στο θεραπευτικό προσωπικό των υπηρεσιών αντιμετώπισης του χώρου της τοξικοεξάρτησης σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.