07.05.2023

07 Μαΐου 2023 -Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης

Δελτία τύπου

Η Μείωση της Βλάβης αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εξαρτημένων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της εξάρτησής τους με τις δομές και υπηρεσίες του Οργανισμού με απώτερο σκοπό την επανένταξή τους στην κοινότητα. Με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο τον άνθρωπο, το συνεχές της αντιμετώπισης και της διαχείρισης της εξάρτησης και την κάλυψη βασικών αναγκών των εξαρτημένων συνανθρώπων μας, τα τελευταία χρόνια, ο ΟΚΑΝΑ ενίσχυσε σημαντικά τις δομές και τις υπηρεσίες του στον πυλώνα της Μείωσης της Βλάβης.

Αναδεικνύουμε την αξία της ημέρας αυτής, φροντίζουμε κάθε μέρα, φροντίζουμε κάθε στιγμή. Ως ΟΚΑΝΑ είμαστε δίπλα. στους εξαρτημένους συμπολίτες μας

Νέες δομές και υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ το τελευταίο έτος:

 • Πλήρης διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της εισπνεόμενης Ναλοξόνης, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του ΟΚΑΝΑ. Πλέον η ναλοξόνη, το αντίδοτο στο θάνατο από υπερδοσολογία είναι διαθέσιμο από όλους. Οι streetworkers του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι στο πεδίο των εξαρτήσεων και στα Καταστήματα Κράτησης, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οικογένειες, οι σημαντικοί άλλοι και οι ίδιοι οι ενεργοί χρήστες μπορούν πλέον να χορηγούν ναλοξόνη σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Σήμερα, έχουν σωθεί περισσότερες από 120 ανθρώπινες ζωές με τη χορήγηση Ναλοξόνης στο πεδίο και δομές του Οργανισμού.
 • Δημιουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης 12 θέσεων ενέσιμης ή/και εισπνεόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας.
 1. 27.421 επισκέψεις για λήψη όλων των διαθέσιμων υπηρεσιών του Χώρου από 987 ωφελούμενους
 2. έχουν σωθεί και 56 ανθρώπινες ζωές με χορήγηση ναλοξόνης
 3. 69 φορές έχει γίνει πρόληψη περιστατικού υπερδοσολογίας  μέσα από στενή παρακολούθηση
 4. μηνιαίως πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 1200 εποπτευόμενες χρήσεις ουσιών
 5. Εγκρίθηκε η επέκταση του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας του ΧΕΧ 08.00-22.00 (Δευτέρα – Κυριακή)
 • Υπνωτήριο/Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα (90 και 200 ατόμων αντίστοιχα).
 1. Έχουν ήδη διανυκτερεύσει περισσότερα από 391 άτομα
 2. 3.342 επισκέψεις από 815 διαφορετικά άτομα για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών (σίτιση, παροχή ιματισμού, προσωπική υγιεινή) και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 • 6 νέα Κέντρα Ημέρας στην Αθήνα, στο Ίλιον, στο Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Περισσότερες από 2.000 επισκέψεις από 300 διαφορετικά άτομα τους λίγους μόνο μήνες λειτουργίας τους
 • 4 Κινητές Μονάδες για την μείωση της βλάβης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο και Τρίπολη.

Σε ένα χρόνο λειτουργίας:

 1. εξυπηρετήθηκαν 1.117 ωφελούμενοι
 2. διανεμήθηκαν 24.734 σύριγγες
 3. διανεμήθηκαν 6.762 προφυλακτικά
 • Εντατικοποιήθηκαν οι δράσεις streetwork με τη διανομή περισσότερων από 616.000 συριγγών το 2022, μία αύξηση της τάξεως του 250% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Για πρώτη φορά ο Οργανισμός πετυχαίνει ένα τέτοιον αριθμό διανομής συριγγών από την έναρξη της λειτουργίας του.

Σήμερα, ο Οργανισμός και η Ελλάδα, μαζί με μόνο άλλες 4 χώρες (την Τσεχία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία), έχουν επιτύχει να ξεπεράσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το διανεμόμενο υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης που αντιστοιχεί σε κάθε άτομο ανά έτος.

Το 2022 διανεμήθηκαν 616.558 σύριγγες,  71.793 προφυλακτικά και πραγματοποιήθηκαν 67.590 επαφές για την παροχή υπηρεσιών σε ενεργούς χρήστες ουσιών. Ενδεικτικά το α’ τρίμηνο του 2023 διανεμήθηκαν 236.730 σύριγγες, 27.816 προφυλακτικά σε 21.227 επαφές με χρήστες ουσιών.

Υπολογίζεται ότι το 2023 θα διανεμηθούν πάνω από 1.000.000 σύριγγες καθιστώντας το 2023 σημείο καμπής στην μείωση της βλάβης.

 • Ο Οργανισμός από το 2021 επεκτάθηκε στη μείωση της βλάβης για το shisha (κακής ποιότητας κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη) που έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο τα τελευταία έτη, με τη διανομή 9.811 ΚΙΤ ασφαλούς υλικού εισπνεόμενης χρήσης.
 • Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης

4.636 ωφελούμενοι δέχθηκαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας

 • Προγράμματα «Τιτυός» και «Ιπποκράτης» για την εξάλειψη της HCV στους ωφελούμενους του Οργανισμού
 1. Τιτυός: Περιλαμβάνει τη θεραπεία όλων των ωφελούμενων του Οργανισμού εντός 1 έτους και εκτιμάται ότι θα αποτρέψει 180 κιρρώσεις, 82 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκίνου και 26 θανάτους μέχρι το 2028. Συνολικά θα εξοικονομήσει 8 εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα υγείας μέχρι το 2028.
 2. Ιπποκράτης: Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 2.000 ωφελούμενοι σε ΜΟΘΕ του ΟΚΑΝΑ

 Τηλεφωνική γραμμή SOS 1031

Δέχθηκε 878 κλήσεις μέσα στο 2022

 • Συμμετοχή της Ελλάδας για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ESCAPE του EMCDDA για την ανίχνευση του περιεχόμενου των ουσιών από χρησιμοποιημένες σύριγγες που συλλέγονται στο πεδίο. 

Αναλύθηκαν συνολικά 317 σύριγγες (139 στην Αθήνα και 178 στη Θεσσαλονίκη).

Η πλειοψηφία των συριγγών περιείχε ηρωίνη, κοκαΐνη ή και συνδυασμό των δύο ουσιών.

 • Μία νέα Κινητή Ιατρική Μονάδα για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πεδίο από δωρεά για 1η φορά στον Οργανισμό

Συνολικά Δομές και Υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης του ΟΚΑΝΑ:

25 Δομές και Προγράμματα Μείωσης της Βλάβης – Άμεσης Πρόσβασης (κάλυψη 20.000 ωφελούμενων σε όλη την επικράτεια)

 1. 6 Προγράμματα Μείωσης της Βλάβης – Άμεσης Πρόσβασης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)
 2. 1 σταθερός Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (Αθήνα)
 3. 6 Κέντρα Ημέρας  με Υπηρεσίες Βραχεία Φιλοξενίας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)
 4. 1 Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και 1 Υπνωτήριο (Αθήνα)
 5. 5 Κινητές Μονάδες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Ρέθυμνο)
 6. 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα (Αθήνα)
 7. 2 Προγράμματα Έγκαιρης Παρέμβασης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
 8. 3 Προγράμματα Γονεϊκής στήριξης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)

 

Σχετικά Νέα

Δελτία τύπου
27.04.2022
  Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ, στην Ελλάδα, εγκαινίασε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο…
Δελτία τύπου
01.08.2023
Οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας- Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα (Υπ.1 της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης με MIS 5045577 στο ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020), φρόντισαν και διαμόρφωσαν την…
Δελτία τύπου
27.07.2023
Ο ΟΚΑΝΑ ο μεγαλύτερος φορέας απεξάρτησης στη χώρα υλοποιεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης με απώτερο στόχο την κάλυψη αναγκών αντιμετώπισης της εξάρτησης από νέες ουσίες, αλλά με διευρυμένο ωράριο…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr