Press

13.03.2023
03.03.2022

Το Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) του ΟΚΑΝΑ απευθύνεται σε μέλη των Θεραπευτικών Μονάδων και της Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ. Η έδρα του ΕΚΚΕΕ στην Αθήνα απευθύνεται στα μέλη που εξυπηρετούνται από τις Μονάδες της Αττικής.

Κύριος στόχος του ΕΚΚΕΕ είναι η παροχή υπηρεσιών και η υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν τις ατομικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες των μελών του, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.

Το Τμήμα Φωτογραφίας ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 ως επιδοτούμενο πρόγραμμα, και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης σε ετήσια βάση.

Σκοπός όλων των δημιουργικών εργαστηρίων, όπως και του εργαστηρίου Φωτογραφίας, είναι η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των συμμετεχόντων μελών δημιουργικά, και με τρόπους που βοηθούν τα μέλη να αναπτύξουν δεξιότητες, να  ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να ενισχυθούν στη θεραπευτική τους πορεία και την κοινωνική τους ένταξη.

Τα μέλη που έχουν ολοκληρώσει τον ετήσιο εργαστηριακό κύκλο εισαγωγής στις τεχνικές λήψεις, διατηρούν όμως το κίνητρο για την εξέλιξή τους στη Φωτογραφία, μπορούν να εγγράφονται στη Φωτογραφική Λέσχη «ΣΑΝ ΦΩΣ», η οποία λειτουργεί στο ΕΚΚΕΕ από το 2006.

Τα μέλη του εργαστηρίου παροτρύνονται από το ΕΚΚΕΕ να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα της φωτογραφίας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μελών που ασχολήθηκαν επαγγελματικά με τη φωτογραφία.

Το Τμήμα Φωτογραφίας και η Λέσχη συμμετέχουν σε πολλές ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα, ενώ αποτελούν σημαντικό κομμάτι των εκθέσεων που διοργανώνει το ΕΚΚΕΕ σε ετήσια βάση για όλα τα δημιουργικά του εργαστήρια.

Το 2018 εκδόθηκε από το ΕΚΚΕΕ το Φωτογραφικό Λεύκωμα «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» που αποτελούνταν από φωτογραφίες των μελών του Εργαστηρίου και της Λέσχης «ΣΑΝ ΦΩΣ». Συντονιστής του Εργαστηρίου Φωτογραφίας και της Λέσχης «Σαν Φως» είναι το Στέλεχος του ΕΚΚΕΕ, κ. Δημήτρης Μαστοράκης.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρης, χαιρετίζει το παρόν εγχείρημα αναφέροντας στον πρόλογο: 

"Φωτογραφίες καθημερινές. Φωτογραφίες με λύπες και χαρές. Φωτογραφίες ανθρώπων, τοπίων, σημείων, συμβόλων. Φωτογραφίες προσώπων. Φωτογραφίες ουσίας. Φωτογραφίες του περάσματος του χρόνου. Φωτογραφίες Ζωής. Αυτό είναι η φωτογραφική λέσχη Σαν Φως. Το φως της ζωής. Το έχουμε όλοι μέσα μας. Αυτό αναδεικνύουν και οι φωτογραφικές αποτυπώσεις των μελών του ΕΚΚΕΕ και της φωτογραφικής λέσχης."

03.03.2022

Το 2020 το εργαστήρι Ζωγραφικής & Αγιογραφίας του Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) του ΟΚΑΝΑ  συμπλήρωσε 5 χρόνια λειτουργίας. Έχοντας ξεκινήσει ως εργαστήριο Καλλιτεχνικών την περίοδο 2016-2017, την επόμενη χρονιά επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική και μετεξελίχθηκε σε εργαστήρι Ζωγραφικής & Αγιογραφίας. Χρόνο με το χρόνο αύξανε όχι μόνο ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτό, αλλά και ο αριθμός των έργων που ολοκληρώνονταν. Αύξανε, έτσι, και ο αριθμός των έργων που μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος των εκθέσεων που διοργάνωνε και διοργανώνει το ΕΚΚΕΕ για τα εργαστήριά του. Πλέον, ο αριθμός των έργων είναι τέτοιος, που ξεπερνά τις δυνατότητες μίας έκθεσης και μπορεί να αποτελέσει το περιεχόμενο ενός λευκώματος.

Στο εργαστήρι Ζωγραφικής & Αγιογραφίας του ΕΚΚΕΕ μπορεί να συμμετέχει οποιοδήποτε μέλος του θεραπευτικού προγράμματος του ΟΚΑΝΑ στην Αττική το επιθυμεί. Η μόνη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η επιθυμία των ενδιαφερόμενων να ζωγραφίσουν. Δεν χρειάζονται ούτε ειδικές ικανότητες ούτε προηγούμενη γνώση ή εμπειρία στη ζωγραφική και το σχέδιο. Χρειάζονται μόνο χρώματα, πινέλα και καμβάδες και αυτά τα παρέχει το ΕΚΚΕΕ.

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Όσο και αν ξεπερνά τα όρια της ζωγραφικής δημιουργίας αυτή η ρήση του Καζαντζάκη, δεν παύει η πολύ-επίπεδη ερμηνεία της να είναι ταυτόχρονα ο συνδετικός ιστός αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο των μερών και των στοιχείων που απαρτίζουν ένα εργαστήριο στο ΕΚΚΕΕ. Ο σκοπός της λειτουργίας τους δεν είναι  να καλλιεργηθούν οι ειδικές ικανότητες που διαθέτει ένα μέλος ή οι επαγγελματικές δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες, χωρίς βέβαια και να αποκλείεται κάποιο από τα δύο. Ο βασικός σκοπός της λειτουργίας τους είναι να δημιουργήσουμε επιλογές που δεν βρίσκονταν μέχρι τότε στις ζωές των μελών μας. Τους δείχνουμε πόρτες και τους καλούμε να τις ανοίξουν, να μπουν σε χώρους όπου θα ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους, θα βρουν σημεία αναφοράς τους, θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, θα υποστηρίξουν τη θεραπεία τους, θα επισπεύσουν την κοινωνική τους επανένταξη.

Το είδος των έργων που συγκεντρώθηκαν για να αποτελέσουν το Λεύκωμα αυτό, οδήγησε στην διάρθρωση του περιεχομένου του σε τρεις ενότητες: τη μία ενότητα αποτελεί η αγιογραφία, μια άλλη ενότητα αποτελεί η ζωγραφική αναπαραγωγή γνωστών έργων και μία τρίτη ενότητα αποτελεί η αυθεντική ζωγραφική παραγωγή των μελών. Τον μεγαλύτερο όγκο δημιουργιών καταλαμβάνουν οι αναπαραγωγές γνωστών έργων. Αποφύγετε να εστιάσετε σε διαφορές ή ατέλειες των έργων των μελών σε αντιπαραβολή με το αυθεντικό. Αντίθετα προσπαθήστε να εστιάσετε σε ομοιότητες και «βελτιώσεις».

Προσπαθήστε σε κάθε έργο να αναγνωρίσετε την ψυχή πίσω από τα μάτια και το χέρι του δημιουργού του.

Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός της έκδοσης αυτού του λευκώματος.

20.01.2022

Τρία χρόνια, πενήντα τρία κείμενα, δεκαέξι δημιουργοί.

Τα κείμενα των «Στυλοβατών» συνομιλούν με τη ζωή και την τέχνη και εμπνέονται από αυτές. Διηγήματα, ποιήματα, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, στίχοι τραγουδιών, τυχαίες λέξεις, μνήμες, αντικείμενα και στιγμιότυπα ζωής γίνονται αφετηρίες δημιουργίας και η ομάδα γίνεται ο ενδιάμεσος σταθμός, ο χώρος της έκφρασης και του μοιράσματος. Και έτσι οι αποστάσεις -από τη φαντασία στο χαρτί, από τα βάθη της ψυχής στο έξω, της ομάδας και του κόσμου τη θέα, από την αφετηρία στον προορισμό- μικραίνουν.

Μα κι όταν οι γνώριμες συνθήκες ανατράπηκαν, όταν όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πανδημία κι οι αποστάσεις μεγάλωσαν ξανά, οι «Στυλοβάτες» βρήκαν «νέους» τρόπους για να επικοινωνούν και να συνυπάρχουν. Αναμετρήθηκαν με το «άγνωστο» κι έγραψαν γι’ αυτό. Για την πανδημία, την καραντίνα, τις ανάσες που με περίσσεια δυσκολία τώρα μοιράζονται, για όσα πρωτόγνωρα, σε σκέψεις και σε συναισθήματα, ήρθαν στην επιφάνεια.

Κι ακόμη και τώρα, συνεχίζουν ν’ αναμετριούνται με κάθε τι που αναπνέει, με κάθε τι «άγνωστο» και «γνώριμο» και ν’ αποτυπώνουν στο λευκό χαρτί τις διαδρομές τους. Διαδρομές προς τις ανάσες εκείνες τις ελεύθερες, τις ανάσες-πουλιά. (Από το εισαγωγικό σημείωμα)

Δήμητρα Τσέλικα Συντονίστρια της Ομάδας «Στυλοβάτες»

14.02.2021
14.02.2021
14.02.2021
  • Παιχνίδια παιδιών (2000)
  • Συζητήσεις εφήβων: Ψυχική Υγεία και διαπροσωπικές σχέσεις (σε συνεργασία με το Υπ.Παιδείας,2000)
  • Στοιχεία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες (2000)
  • Ημερολόγιο πλοίου «Αρμενιστής», 1900 (2000)
  • Εγχειρίδιο Πρόληψη-Οινοπνευματώδη,Ναρκωτικά και Καπνός (1999)
  • Οδηγός Αξιολόγησης Παρεμβάσεων για την Πρόληψη Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (1998)
  • Μπορεί να αφορά και το δικό μας παιδί; (1997)
  • Επικοινωνία στην οικογένεια (1996)
  • Στηρίζομαι στα πόδια μου (1996)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (1994)
14.02.2021
13.02.2021
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr