21.08.2014

Απάντηση του ΟΚΑΝΑ σε Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης στις 20/8/2014

Νέα του Οκανά

Σε συνέχεια δελτίου τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που δημοσιοποιήθηκε στις 20/8/2014, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση:

Η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α' ) για τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης αποτελεί αποκλειστικά αρμοδιότητα των Διοικητικών Συμβουλίων των Κέντρων, γεγονός που επανειλημμένα έχει τονιστεί στις επιστολές του Οργανισμού προς τα Κέντρα.

Η αρμοδιότητα και υποχρέωση του ΟΚΑΝΑ σταματά στον έλεγχο και την έγκριση της χρηματοδότησης κάθε Κέντρου σε συνέχεια των υποβληθέντων από τα Κέντρα προβλεπόμενων απολογισμών δράσεων.

Στο πλαίσιο του ως άνω ελέγχου ο ΟΚΑΝΑ οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και τις αποφάσεις των αρμοδίων θεσμικών Οργάνων, πολύ περισσότερο δε όταν αυτά συνοδεύονται και από ερμηνευτικές εγκυκλίους σχετικά με αναγκαίες αποσαφηνίσεις που παρέχονται μετά από χρονοβόρες διαδικασίες και δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Ο ΟΚΑΝΑ μετά από τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου, ενημέρωσε του Προέδρους Δ.Σ. των Κέντρων, τους προώθησε οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων και τους όρισε προθεσμία αποστολής από την πλευρά τους των απαιτούμενων εγγράφων για την εκροή της χρηματοδότησης με βάση τα νέα δεδομένα.

Η διμερής αλληλογραφία για την ενημέρωση 73 Κέντρων Πρόληψης και την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών από την πλευρά τους, διακρίνεται συχνά από καθυστερήσεις και ανομοιογενείς αντιδράσεις. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας η χρηματοδότηση των Κέντρων από τον ΟΚΑΝΑ γινόταν με τα παλαιά δεδομένα (μισθολόγιο που είχε προταθεί από τον ΟΚΑΝΑ το 2010).

Οι καθυστερήσεις στην προκειμένη περίπτωση οδήγησαν στην εκπνοή του 2013, οπότε το βάρος από την πλευρά του Οργανισμού δόθηκε στην υπογραφή της 7ετούς Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ. Η προηγούμενη 5ετούς διάρκειας Προγραμματική Σύμβαση είχε λήξει στις 31/12/2013.

Μετά την υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης στις 16/5/2014 εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα και η χρηματοδότηση των 73 Κέντρων. Είχε προηγηθεί (στις 7/5/2014) η ψήφιση τροπολογίας που διευθετούσε τις εκκρεμότητες σχετικά με την αναδρομική καταβολή της χρηματοδότησης των Κέντρων από την 1/1/2014 και μέχρι την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

Σε συνέχεια όλων των νομοθετικών προβλέψεων, των αποφάσεων των αρμόδιων θεσμικών Οργάνων, των ερμηνευτικών εγγράφων και της υπογραφής της νέας Προγραμματικής Σύμβασης ο ΟΚΑΝΑ είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, δηλ. την έγκριση χρηματοδότησης για το κάθε Κέντρο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4024/2011, και την τροποποίηση των διμερών Συμβάσεων μεταξύ του ίδιου και των Κέντρων ως προς το συγκεκριμένο σημείο.

Όσα χρήματα δεν έχουν αποδοθεί στα Κέντρα Πρόληψης από την επιχορήγηση του 2014, βρίσκονται στον ειδικό ΚΑΕ του ΟΚΑΝΑ για τα Κέντρα Πρόληψης και θα εκταμιεύονται μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων απολογισμών.

Το Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης γνωρίζει πολύ καλά, ότι σε περίπτωση που επιθυμεί να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι των Κέντρων από τις ισχύουσες διατάξεις, θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Μέχρι τότε ο ΟΚΑΝΑ είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει όσα προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, παρά την αντίθετη άποψη του Δ.Σ. του Σωματείου.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr