24.06.2022

Δίπλα σου σε κάθε Εξάρτηση. Αποδοχή, Σεβασμός, Εξάρτηση

Νέα του Οκανά
εατς΅Τ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

«Δίπλα σου σε κάθε εξάρτηση. Αποδοχή. Σεβασμός. Φροντίδα»

Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, σηματοδοτεί την αποδοχή και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τη φροντίδα που χρειάζεται ο κάθε ουσιοεξαρτημένος συνάνθρωπός μας. Μία φροντίδα εξατομικευμένη που εστιάζει στις ανάγκες του.

Ο ΟΚΑΝΑ πάντα δίπλα στα εξαρτημένα άτομα, αντιμετωπίζει ολιστικά και ανθρωποκεντρικά το πρόβλημα της εξάρτησης, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στη χώρα, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των αναγκών, από την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, με γνώμονα τον άνθρωπο.

Σήμερα, ο ΟΚΑΝΑ είναι πιο ώριμος και δυνατός από ποτέ. Με τις 130 πλέον δομές και υπηρεσίες του εξυπηρετούνται περισσότεροι από 20.000 συνάνθρωποί μας σε όλη την επικράτεια. Ο Οργανισμός προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, καλύπτοντας πλέον και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των εξαρτημένων ατόμων με τα Πολυδύναμα Κέντρα του, τις Κινητές Μονάδες Παρέμβασης, τα Κέντρα Ημέρας και τις Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας, υποστηρίζοντας τους εξαρτημένους σε νομικά/κοινωνικά και άλλα θέματα, φροντίζοντας τους γονείς εξαρτημένους και την οικογένεια τους, καλύπτοντας τις ανάγκες άστεγων συμπολιτών μας. Οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν σε δίκτυα καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η γεωγραφική κάλυψη και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα, ο Οργανισμός επέκτεινε τη δραστηριότητα του καλύπτοντας και τις νόμιμες εξαρτήσεις, τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις και τον εθισμό.

Αντίστοιχα, τα Κέντρα Πρόληψης εξυπηρετούν πάνω από 150.000 ωφελούμενους με τις δράσεις τους και τις παρεμβάσεις τους σε όλη την επικράτεια.

Απρόσκοπτα συνεχίζουν να λειτουργούν όλες οι θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης και στεγνών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ με πάνω από 9000 ωφελούμενους. Η ολοκληρωμένη θεραπεία που παρέχεται από το διευρυμένο δίκτυο των Μονάδων Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, καλύπτει τις ανάγκες αντιμετώπισης της εξάρτησης από ουσίες, παράλληλα με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της λειτουργικότητας των θεραπευόμενων συνανθρώπων μας. Απώτερος στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η ενδυνάμωση, η καλύτερη ποιότητα ζωής, η επανασύνδεση με την κοινωνία και φυσικά η απεξάρτησή τους.

Η ίδρυση και λειτουργία του 1ου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης «STEKI 46» στην Ελλάδα, αλλά και του 1ου Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων - Υπνωτηρίου με δυνατότητας φιλοξενίας 90 ατόμων στην Αθήνα, η εντατικοποίηση των δράσεων streetwork σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη και Ρέθυμνο, η διεύρυνση του πλαισίου της χορήγησης εισπνεόμενης ναλοξόνης στο πεδίο και από επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων, ήρθαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη μείωση της βλάβης του ΟΚΑΝΑ, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του πυλώνα αυτού για την ένταξη των εξαρτημένων συμπολιτών μας σε θεραπευτικό πλαίσιο.

Στον ΟΚΑΝΑ κάθε μέρα και κάθε στιγμή φροντίζουμε τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας. Σεβόμενοι τις ανάγκες τους ανταποκρινόμαστε στα αιτήματά τους, παρέχουμε θεραπεία και τους στηρίζουμε σε όλη τους την προσπάθεια στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων.

Με την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, τιμούμε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων και των οικείων τους, αλλά και το έργο των θεραπευτών τους και τη συμβολή τους σε όλη αυτή την προσπάθεια για μία ελεύθερη από εξαρτήσεις ζωή. Ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται πάντα δίπλα στα εξαρτημένα άτομα με σεβασμό, αποδοχή και φροντίδα σε κάθε εξάρτηση τους.

 

Δράσεις του ΟΚΑΝΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών Πανελλαδικά:

Αθήνα:

 • Ενημερωτική καμπάνια σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ για την Παγκόσμια Ημέρα με επικοινωνιακό υλικό και προβολή βίντεο σε σταθμούς και συρμούς του μετρό.

 

 • Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων Αθήνας

Ημερίδα σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων «Αθηνά Υγεία», στις 21/06/2022, ώρα 09:30π.μ.-14:00μ.μ. με τίτλο: «Εξαρτήσεις, Γονεϊκότητα & ευάλωτα παιδιά: Ενισχύοντας τους προστατευτικούς παράγοντες». Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

 • Υπηρεσία Streetwork Αθήνας.

Νυχτερινή παρέμβαση με διανομή υλικού ασφαλούς χρήσης και ενημερωτικό υλικό την Παρασκευή 24/06/21 στις 20.00μ.μ. σε σημεία συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων.

 • Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων

Πραγματοποίηση δράσεων πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις στη διασταύρωση των οδών Βερανζέρου και Μενάνδρου (πάρκο Ξούθου) την  Κυριακή  26/06/21, ώρες 11:00π.μ.-14:00μ.μ.

Τελετή εγκαινίων Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας - Υπνωτηρίου Αθήνας, 28/06/2022, ώρα 11:00π.μ., από την Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων κα Ζ. Ράπτη.

 • Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης - ΟΚΑΝΑ

Ενημερωτικό τηλεοπτικό spot του ΟΚΑΝΑ και της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Προβολή στις 30/06/2022.

 

Θεσσαλονίκη:

 

 • Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης

Διοργάνωση δράσεων (κουκλοθέατρο και κινητικά παιχνίδια) για τα παιδιά των ωφελούμενων στις 23/06/2022 και ώρα 18:30μ.μ. - Αναγεννήσεως 44

 • STREETWORK Θεσσαλονίκης

Εξόρμηση στις 24/06/2022, 10:00π.μ.-14:00μ.μ., στην περιοχή Δενδροποτάμου. Διανομή υλικού ασφαλούς χρήσης, αντισηπτικά και μπλούζες, ενημέρωση για ασφαλέστερη χρήση καθώς και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ.

 

 • Κέντρο Ημέρας - Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας - Γονεϊκή στήριξη και προστασία εξαρτημένων - Έγκαιρη Παρέμβαση σε έφηβους - Νέους με παραβατική συμπεριφορά - Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης - Υπηρεσίες Νομικής Συμπαράστασης  Θεσσαλονίκης

Πολύμορφη δράση εντός της Αγοράς «Καπάνι», στις 27/06/2022, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα εξαρτήσεων και των προσφερόμενων από τον ΟΚΑΝΑ υπηρεσιών. Πλαισίωση της δράσης με συναυλία από τοπικά συγκροτήματα και θεατρικό δρώμενο από εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ.

 

Πάτρα:

 • Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας - Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας - Κινητή Μονάδα - Νομική Συμπαράσταση - Εξωτερικό Ιατρείο Συνταγογράφησης - Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων Πάτρας

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας στις 23/06/2022 και στις 24/06/2022, 08:00π.μ.-15:00μ.μ., στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου.

 • Κοινωνική Επανένταξη και Μονάδα Εντατικής Ψυχοθεραπευτικής Υποστήριξης

Θερινό σινεμά, προβολή της ταινίας «Tanguy» στις 24/06/2022, 21:00μ.μ., στην ταράτσα του κτηρίου επί της Αλ. Υψηλάντου 175-177

 

Ρέθυμνο:

 • Πρότυπη Μονάδα ΟΚΑΝΑ, Κινητή Μονάδα και Πολυδύναμο Κέντρο

Συναυλία και διεξαγωγή διαδραστικών δρώμενων στις 23/06/2022, 21:00μ.μ., στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου

 

Τρίκαλα:

 • Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης ΟΚΑΝΑ Τρικάλων

Συναυλία στις 23/06/2022, 21:00μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία Τρικάλων. Παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με ενημερωτικά φυλλάδια. Σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πρόληψης Τρικάλων και άλλους κοινωνικούς φορείς και φορείς υγείας.

 

Χαλκίδα:

 • Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης ΟΚΑΝΑ Χαλκίδας

Ενημερωτικό περίπτερο και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας, στις 23/06/2022 και 24/06/2022, 10:00π.μ.-13:00μ.μ., πλησίον Δικαστηρίων Χαλκίδας

 

Τρίπολη:

 • Πολυδύναμο Κέντρο Τρίπολης και Κινητή Μονάδα

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινότητας στις 23/06/2022, 09:30-12:30 στην πλατεία Πετρινού, στην Τρίπολη με θέμα το δένδρο των συναισθημάτων και το αλφαβητάρι της ζωής». Εικαστική Παρέμβαση.

Στις 24/06/2022, 08:00-12:00 ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας στο Άργος και 12:00-16:00 στο Ναύπλιο.

 

Λαμία:

 • Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης ΟΚΑΝΑ Λαμίας

Έκθεση με κατασκευές των μελών από θαλασσόξυλα στις 24/06/2022, 20:00-23:00μ.μ., στην Πλατεία Πάρκου στο πλαίσιο προγραμματισμένης συναυλίας.

 

Λάρισα:

 • Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης

Διοργάνωση Ημερίδας 30/06/2022, παρουσίαση του Προγράμματος και διασύνδεσή του με τοπικούς φορείς της κοινότητας

 

Κέντρα Πρόληψης

Τέλος, ο ΟΚΑΝΑ, μέσω των 75 Κέντρων Πρόληψης, που εποπτεύει επιστημονικά, διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα εξαρτήσεων καθώς και σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας σε όλη την επικράτεια.

Δείτε το video για την 26η Ιουνίου εδώ.

 

Πληροφορίες:

Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Συνεργασιών, κα Χριστίνα Συργκάνη 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108898285, email: press@okana.gr

 

ςρΡ

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr