09.03.2015

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο "ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ" για στελέχη Κέντρων Πρόληψης

Νέα του Οκανά

Ο ΟΚΑΝΑ οργάνωσε και υλοποίησε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του Οργανισμού στην Αθήνα σεμινάριο για το πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος στο δημοτικό «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και το παρακολούθησαν 19 στελέχη από Κέντρα Πρόληψης, που λειτουργούν σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ σε όλη την Ελλάδα. Το εν λόγω σεμινάριο αποτελεί το τέταρτο στη σειρά για στελέχη πρόληψης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί 72 στελέχη πρόληψης.

Πρόθεση της ομάδας εργασίας, που δημιούργησε το εκπαιδευτικό υλικό «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ», είναι να γίνει η γνωριμία των στελεχών και να εξοικειωθούν με το σκεπτικό και τη μεθοδολογία του προγράμματος, καθώς και με τη χρήση του e-book. Δόθηκε έμφαση στην κατανόηση του ολιστικού χαρακτήρα του προγράμματος και στην κινητοποίηση όλου του δυναμικού της σχολικής κοινότητας. Το σεμινάριο βασίστηκε στη βιωματική προσέγγιση και εμπλουτίστηκε με θεωρητικές εισηγήσεις που ανέδειξαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το θέμα του καπνίσματος, την πρόληψη στο σχολείο και το ρόλο γονέων και εκπαιδευτικών.

Απώτερος στόχος είναι η αξιοποίηση του προγράμματος «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» και η εφαρμογή του στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση και τη μεθοδολογία του σεμιναρίου καθώς και για τις γνώσεις, που αποκόμισαν. Εξέφρασαν, επίσης, την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα πρόληψης «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ», καθώς, όπως τόνισαν, πρόκειται για ένα πολύ καλά τεκμηριωμένο πρόγραμμα που εστιάζει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ηλικίας, ενισχύεται με τα δεδομένα της αξιολόγησης και έχει ολιστικό χαρακτήρα. Τέλος, τόνισαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν στις υπηρεσίες τους το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης προκειμένου να σχεδιάσουν σχετικές παρεμβάσεις στο μέλλον.

Το πρόγραμμα, που έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ως παιδαγωγικά κατάλληλο, εφαρμόζεται ήδη σε πολλά σχολεία της χώρας από εκπαιδευτικούς που εκπαιδεύτηκαν και υποστηρίζονται από στελέχη πρόληψης που συμμετείχαν στα προηγούμενα σεμινάρια, που υλοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το πρωτοποριακό ολιστικό πρόγραμμα πρόληψης «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ των φορέων που πρωτοστατούν στην πρόληψη της εξάρτησης, τα Κέντρα Πρόληψης Νομού Θεσσαλονίκης «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ», «ΕΛΠΙΔΑ», «ΠΥΞΙΔΑ», «ΣΕΙΡΙΟΣ», το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ», το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ξάνθης «ΕΚΦΡΑΣΗ», το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), η 4η Υγειονομική Περιφέρεια και το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Σχετικά Νέα

Νέα του Οκανά
01.04.2024
Ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Θετική Φωνή και το Check Point, έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, να πραγματοποιήσουν,…
Νέα του Οκανά
31.03.2024
Άρθρο του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα "Απογευματινή" της Κυριακής και στον κ. Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με το Χώρο Εποπτευόμενη Χρήσης "STEKI46" δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του…
Νέα του Οκανά
28.03.2024
Το Πρόγραμμα της Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Θεσσαλονίκης (Υπ.2, Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2024, MIS 6001945) πραγματοποίησε αποκριάτικη γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά…
Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr