Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πάτρας "ΓΕΦΥΡΑ"

Το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών «Γέφυρα» του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) λειτουργεί στην Πάτρα από τον Οκτώβριο του 1998. Δημιουργήθηκε με δεδομένο την αναγκαιότητα που υπήρχε στην Νοτιοδυτική Ελλάδα για παροχή δυνατότητας απεξάρτησης σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών (έως τότε τα πιο κοντινά θεραπευτικά προγράμματα ήταν στην Αθήνα και στη Λάρισα).

Το θεραπευτικό μοντέλο στο οποίο βασίζει τη λειτουργία του το Δίκτυο στηρίζεται στη σύνθεση συγκεκριμένων θεωρητικών προσεγγίσεων:

  • Συστημική προσέγγιση και
  • Κοινωνιοθεραπευτικές μέθοδοι του μοντέλου των θεραπευτικών κοινοτήτων και των ομάδων αυτοβοήθειας.

Οι βασικές αρχές λειτουργίας του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών «Γέφυρα» είναι οι εξής:

Συστημικό: στη θεραπευτική διαδικασία συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας και οι σημαντικοί άλλοι

Πολυφασικό: η θεραπευτική διεργασία ολοκληρώνεται σε φάσεις

Στεγνό: τα μέλη της Κοινότητας «Γέφυρα» και του Προγράμματος Κοινωνικής Δραστηριοποίησης απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε ψυχοδραστικής ουσίας

Ενηλίκων: οι θεραπευμένοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 18-40 ετών

Εθελοντικό: η προσέλευση και ένταξη στο πρόγραμμα αποτελεί επιλογή του θεραπευόμενου

Συνύπαρξη Ανοικτού Τμήματος και Τμήματος Διαμονής - Ξενώνα: όσον αφορά στα μέλη που διαμένουν στην περιοχή των Πατρών, η λειτουργία του προγράμματος είναι ημερήσια και με τη λήξη της οι θεραπευόμενοι συνεχίζουν το πρόγραμμά τους ζώντας με τις οικογένειές τους. Τα μέλη που προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές διανυκτερεύουν στο Τμήμα Διαμονής - Ξενώνα της ΘΚ «Γέφυρα».

Οι δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών είναι:

Συμβουλευτικός Σταθμός

Είναι η πρώτη Μονάδα του Δικτύου, με την οποία έρχεται σε επαφή ο ενδιαφερόμενος μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή επίσκεψης στο κτήριο της Αλεξάνδρου Υψηλάντου 185. Τα εξαρτημένα άτομα που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Σταθμό είναι ενήλικοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή εξαρτημένοι από αλκοόλ.

Πρόγραμμα Σωματικής Aποτοξίνωσης

Λειτουργεί πιλοτικά από τον Νοέμβριο 2011 και υλοποιείται από κοινού από το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ, το Εξωτερικό Ιατρείο Ουσιοοεξαρτήσεων του ΠΓΝΠ στο Ρίο και το Πρόγραμμα ΚΕ.Θ.Ε.Α «Οξυγόνο». Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων πριν την εισαγωγή στη Θεραπευτική Κοινότητα των Προγραμμάτων.

Θεραπευτική Κοινότητα «Γέφυρα»

Στην Κοινότητα μπορούν να ενταχθούν ενήλικες, που έχουν:

  • ολοκληρώσει το πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού,
  • αποδεδειγμένα διακόψει τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών,
  • δηλώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν τη θεραπευτική τους πορεία στις υπόλοιπες φάσεις του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών «Γέφυρα».

Πρόγραμμα Κοινωνικής Δραστηριοποίησης

Αφορά τα μέλη που έχουν ολοκληρώσει την Θεραπευτική Κοινότητα «Γέφυρα» και δηλώνουν επιθυμία να συνεχίσουν τη θεραπευτική τους πορεία. Στο πλαίσιο του ΠΚΔ λειτουργεί πρόγραμμα Τριτογενούς Πρόληψης (Follow up) για τα μέλη που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Τμήμα Διαμονής – Ξενώνας

Το Τμήμα Διαμονής (Ξενώνας) της Θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα» είναι τμήμα του ΔΘΥ και στόχος του είναι η παροχή της δυνατότητας διαμονής στην Πάτρα των μελών της «Γέφυρας» και του Προγράμματος Κοινωνικής Δραστηριοποίησης, των οποίων οι οικογένειες προέρχονται από απομακρυσμένες από την Πάτρα περιοχές.

Πρόγραμμα Οικογένειας

Σε αυτό εντάσσεται η στενή και ευρύτερη οικογένεια του χρήστη. Έχει σαν κύριο στόχο την αλλαγή της στάσης της οικογένειας απέναντι στο χρήστη. Η αλλαγή αυτή θα έρθει μέσα από την αντικατάσταση του παλαιού μοντέλου συμπεριφοράς που συμπορευόταν με την χρήση ή σε πολλές περιπτώσεις την ευνοούσε, με το καινούργιο, υγιές, καθαρό πρότυπο που προβάλει η «Γέφυρα».

Το 2019 ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. προχώρησε στη μετεξέλιξη του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών «Γέφυρα», δημιουργώντας το Τοπικό Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης και το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Επανένταξης.   

Επικοινωνήστε με τον ΟΚΑΝΑ

Σε όλες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα που υλοποιεί σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ειδικότερα, στην κατηγορία FAQ θα βρείτε πιο εξειδικευμένα άρθρα για θέματα πρόληψης και θεραπείας αλλά και πληροφορίες για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μία πληροφορία που δεν μπορείτε να βρείτε μέσα από τις σελίδες του web site, στείλτε μας το ερώτημά σας στο questions@okana.gr ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε την απάντηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλήματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών απευθυνθείτε στην ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS του ΟΚΑΝΑ καλώντας το 1031.

Για ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρακαλούμε όπως τα αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpo@okana.gr